Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Terugval in export van Italiaanse meubels

In de nasleep van de Milan Design Week, waar de bezoekersaantallen omhoog schoten, kreeg de Italiaanse meubelsector ontnuchterend nieuws te verwerken: een daling van de export, vooral in Noord-Europa. Ondanks de levendige sfeer op de Salone del Mobile zagen Italië's belangrijkste markten zoals Frankrijk, Duitsland en Engeland de afzet van meubilair aanzienlijk dalen met respectievelijk 4%, 8,1% en 10%.

Foto: Dreamstime

Edi Snaidero, voorzitter van de European Furniture Industries Confederation (EFIC), sloeg een geruststellende toon aan te midden van deze uitdagingen. In een artikel in First Online erkende hij de aanvankelijke neergang, maar bleef hij optimistisch over de toekomstperspectieven en noemde hij een verwachte opleving in de komende maanden. Hij schreef dit optimisme toe aan de sterke aanwezigheid van internationale kopers op de expo, met een toename van 28%, wat een goed voorteken is voor de toekomstige vraag.

Snaidero ging in op de zorgen over duurzaamheid en internationalisering en benadrukte dat deze factoren, in plaats van kortetermijnstimulansen, cruciaal zijn voor de gezondheid van de sector op de lange termijn. Hij waarschuwde voor brede stimuleringsprogramma's en haalde daarbij ervaringen uit het verleden aan, waar de marktstabiliteit afnam na stimuleringsperiodes. In plaats daarvan pleitte hij voor een strategische focus op duurzame praktijken en een groter wereldwijd bereik.

Ondanks de uitdagingen in het navigeren door concurrerende markten en verschillen in regelgeving, bevestigde Snaidero het engagement van Italië om een leidende rol te spelen in eco-duurzame praktijken. Hij benadrukte de baanbrekende inspanningen van Italië op het gebied van de circulaire economie in de meubelsector en merkte op dat deze initiatieven een voorbeeld zijn geworden op Europees niveau. Hij benadrukte echter dat kleine en middelgrote ondernemingen voldoende tijd en middelen nodig hebben om zich aan te passen aan de veranderende normen voor teelt en de eisen van de markt.

Met het oog op de toegenomen wereldwijde concurrentie, vooral van agressieve Oost-Aziatische fabrikanten in segmenten zoals keukenapparatuur, bleef Snaidero voorzichtig optimistisch. Hij erkende de enorme uitdagingen van de Koreaanse en Chinese concurrenten, maar sprak zijn vertrouwen uit in het vermogen van Europa om zijn high-end marktposities te verdedigen door middel van innovatie en kwaliteit.

Terwijl Italië en Europa door deze turbulente wateren navigeren, weerklinkt zijn boodschap van veerkracht en strategische vooruitziendheid - een herinnering dat, hoewel de uitdagingen blijven bestaan, de kansen voor groei en leiderschap op de wereldmarkten binnen handbereik blijven voor de Italiaanse meubelsector.

Bron: www.firstonline.info

Publicatiedatum: