De Ikea-vestiging in Son heeft als een van de eerste locaties van de meubelgigant met succes voedselverspilling weten te verminderen. In 2017 werd er wekelijks 438 kilo voedsel verspild, maar dit is nu teruggebracht tot minder dan de helft. Dit resultaat is beter dan het wereldwijde gemiddelde van Ikea. Dat meldt Omroep Brabant.
Ikea in Son.
De aanpak begon met de introductie van een speciale weegschaal, ontwikkeld door het bedrijf Winnow, die voedselafval meet en categoriseert. Deze weegschaal herkent en registreert meer dan duizend soorten voedsel en genereert rapporten voor medewerkers om aanpassingen te maken. Deze technologie heeft bijgedragen aan een aanzienlijke vermindering van voedselverspilling in de vestiging.
Voedsel speelt een belangrijke rol bij Ikea, aangezien 25% van de aankopen in de winkel voedselgerelateerd is en 84% van de bezoekers iets eet in het restaurant. De besparingen door minder voedselverspilling worden herinvesteerd, bijvoorbeeld door vegetarische opties goedkoper te maken dan vleesopties.
Bron: Omroep Brabant