Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Een meubel om in te wonen is te zien op NPO 2 en NPO Start

'De huizen van Gerrit Rietveld gaan niet lang mee'

Gerrit Rietveld, een van Nederlands grootste ontwerpers, ontwierp zijn huizen met een verwachte levensduur van slechts vijftig jaar, hoewel eigenaren er alles aan doen om ze te behouden. Rietveld is vooral bekend om zijn Rood-Blauwe stoel en het Rietveld Schröderhuis, dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Zijn strakke, modernistische huizen worden vaak door huidige eigenaren in oorspronkelijke staat hersteld, ondanks de slechte staat waarin ze soms verkeren. Rietveld zelf zou deze restauratie-inspanningen waarschijnlijk vreemd hebben gevonden, omdat hij geloofde dat gebouwen niet langer dan vijftig jaar moesten meegaan.


Het Rietveld Schröderhuis in 1963. Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Truus Schröder, opdrachtgever en nauwe partner van Rietveld, speelde een belangrijke rol in zijn leven en werk. Hun relatie begon toen beiden nog ongelukkig getrouwd waren. Schröder waardeerde Rietvelds visie, hoewel zijn vrouw een hekel had aan hun door hem ontworpen huis. Zijn meubelontwerpen, zoals de asymmetrische Berlijnse stoel, waren vaak oncomfortabel en bedoeld om gebruikers bewust te maken van de ruimte. Rietveld vond dat zijn stoelen vaak verkeerd begrepen werden, een gevoel dat zijn vrouw waarschijnlijk deelde.

Rietveldhuizen: Een meubel om in te wonen is te zien op NPO 2 en NPO Start.

Bron: VPRO Gids

Publicatiedatum: