Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gemiddelde WOZ-waarde woningen 3% hoger, in Kerkrade is de marktwaarde het laagst

Op 1 januari 2024 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 379 duizend euro. Dat is 3 procent meer dan een jaar eerder. De WOZ-waarde steeg het meest in de gemeente Midden-Groningen en daalde het meest in Amsterdam. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De WOZ-waarde voor 2024 is de door de gemeenten vastgestelde marktwaarde van alle woningen per 1 januari 2023. De overheid gebruikt de WOZ-waarde om de hoogte van een aantal belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendzaakbelasting (ozb), inkomstenbelasting en waterschapsbelasting.


Woning te koop aangeboden uit Bloemendaal, waar opnieuw de hoogste waarde per woning gemeten is. Foto: Funda.


De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Dit komt doordat woningen voor de WOZ in 2024 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari 2023. Hierbij gebruiken gemeenten onder andere de transactieprijzen van verkochte woningen. De transactieprijzen van bestaande koopwoningen waren in januari 2024 bijna 2 procent hoger dan een jaar eerder, maar deze prijsontwikkeling wordt pas meegenomen in de WOZ-waarde van 2025.

De prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen en de WOZ-waarde zijn niet een op een vergelijkbaar. Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet-verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen zorgt voor een hogere WOZ-waarde.

Midden-Groningen sterkste stijger, Amsterdam daalt
In de gemeente Midden-Groningen steeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 15,5 procent het sterkst. De gemiddelde WOZ-waarde ging daar naar 276 duizend euro per woning. In Zeeland steeg de WOZ-waarde het meest van alle provincies, met 7,8 procent tot 304 duizend euro.

In Amsterdam daalde de gemiddelde WOZ-waarde juist met 3,5 procent tot 499 duizend euro. Mede daardoor was de ontwikkeling in Noord-Holland met een stijging van 0,2 procent het laagst van alle provincies. Wel blijft Noord-Holland met een gemiddelde WOZ-waarde van 462 duizend euro koploper, op de voet gevolgd door de provincie Utrecht met 450 duizend euro.

Hoogste WOZ-waarde Bloemendaal, laagste Kerkrade
Hoewel de gemiddelde WOZ-waarde er met 2,7 procent daalde, had Bloemendaal opnieuw de hoogste waarde met 905 duizend euro per woning. Ook Laren (NH) leverde wat in, maar staat met een gemiddelde WOZ-waarde van 888 duizend euro nog op de tweede plek. In Kerkrade was de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 200 duizend euro het laagst. Vorig jaar was dat in Pekela.

Publicatiedatum: