Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hoe hebben dakramen invloed op planten en groene binnenruimtes?

Bij het kiezen voor een dakraam kopen, denken veel mensen aan de voordelen zoals natuurlijk licht en een open gevoel in hun huis. Een ander aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is de positieve invloed die natuurlijk licht via een dakraam kan hebben op de groei en gezondheid van binnenplanten. Natuurlijk licht is een belangrijke factor voor fotosynthese, het proces waarbij planten licht omzetten in energie. Zonder voldoende licht kunnen planten niet optimaal functioneren en groeien.

Hoe natuurlijk licht via een dakraam de plantengroei beïnvloedt

Dakramen bieden een unieke bron van bovenlicht dat intenser en consistenter is dan traditionele vensters. Dit licht dringt diep door in de ruimte, waardoor het voor planten gemakkelijker wordt om de benodigde energie voor fotosynthese te verkrijgen. Hierdoor kunnen zelfs planten die verder van het raam staan profiteren van betere groeiomstandigheden. Daarnaast kan de installatie van een dakraam van VELUX helpen om een gelijkmatiger verdeling van licht in de kamer te creëren, wat de groei van planten verbetert.

Licht is niet het enige voordeel dat dakramen bieden aan planten. De constante luchtstroom waar een dakraam voor kan zorgen, helpt ook de luchtkwaliteit te verbeteren, wat van belang is voor zowel de gezondheid van de planten als die van de mens. Verse lucht draagt bij aan het verlagen van het CO2-niveau in de ruimte en voorkomt de opbouw van schadelijke gassen en sporen die schimmelgroei kunnen bevorderen.

Handige tips om het maximale uit dakramen te halen voor binnenplanten

Voor het maximaliseren van de voordelen van dakramen voor groene binnenruimtes is het belangrijk om zowel de plaatsing van de dakramen als de keuze van de planten zorgvuldig te overwegen. Idealiter moeten dakramen zodanig worden geplaatst dat ze gedurende de dag het maximale aan zonlicht bieden zonder de planten bloot te stellen aan te intense zonnestraling, wat dan juist weer schadelijk kan zijn. Het is ook van belang om plantensoorten te kiezen die goed passen bij de hoeveelheid licht die een dakraam biedt.

Bij het selecteren van planten voor een ruimte met een dakraam moet rekening worden gehouden met de lichtintensiteit en de vochtigheid voorkeuren van elke plantensoort. Sommige planten, zoals varens en orchideeën, hebben indirect licht en hogere luchtvochtigheid nodig, terwijl andere, zoals cactussen en vetplanten, beter gedijen in direct zonlicht.

Daarnaast kan het gebruik van accessoires voor een dakraam, zoals lichtfilterende gordijnen of verstelbare jaloezieën, helpen bij het reguleren van de hoeveelheid licht die de planten bereikt gedurende de dag. Dit maakt het mogelijk om de lichtomstandigheden te optimaliseren voor verschillende soorten planten, zonder dat er een verplaatsing van de planten nodig is.

Het kiezen voor dakramen, zoals een dakraam van VELUX, in je huis of kantoor kan dus aanzienlijk bijdragen aan de gezondheid en groei van binnenplanten. Deze natuurlijke lichtbronnen verbeteren niet alleen de groeiomstandigheden voor planten, maar verhogen ook het algemene welzijn van de mensen in de ruimte. Ben jij dus een echte plantenliefhebber? Dan is het laten plaatsen van een dakraam voor meer natuurlijk zonlicht de volgende stap voor jou.