Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gezin en overheid trekken economie uit het slop

Ondanks de krimp in het eerste kwartaal van 0,1% (k-o-k) zal de bbp-groei gedurende het jaar aantrekken. Onze groeiraming voor 2024 komt daardoor 0,2% lager uit op 0,5% (j-o-j). Uitgaven van de overheid en consumptie door huishoudens zijn de motoren achter deze geleidelijke groei. De stimuleringsmaatregelen uit het coalitieakkoord zijn voor ons reden om de bbp-groeiraming voor 2025 licht te verhogen van 1,2% naar 1,3%. De Nederlandse uitvoer kan in de tweede helft van 2024 profiteren van een verder aantrekkende groei in het buitenland. Dat meldt ABN Amro.


Foto: Dreamstime.

Onverwachte krimp in het eerste kwartaal
De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2024 onverwachts gekrompen met 0,1% kwartaal-op-kwartaal (k-o-k, lees hier meer). Vooral de uitvoer van goederen en het verder interen op voorraden drukten het groeicijfer. Dit hangt onder andere samen met de zwakke situatie waarin de Nederlandse industrie heeft verkeerd, al verbetert het beeld recent
. Ook in internationaal perspectief viel het groeicijfer op. Zo groeide de Duitse economie met 0,2% k-o-k en de eurozone met 0,3%. Ondanks de neerwaartse verrassing onderschrijven de cijfers onze kijk op de groeivooruitzichten in 2024. ABN Amro verwacht dat de groei in de rest van het jaar gedragen wordt door de particuliere consumptie en bestedingen door de overheid. Deze subcomponenten lieten in het eerste kwartaal ook al groei zien.

Uitgaven huishoudens gesteund door koopkrachtherstel
Sinds het laatste kwartaal van vorig jaar trekt de consumptie weer aan en ABN Amro verwacht dat deze lijn doorzet gedurende 2024. De jaargroei van de particuliere consumptie komt daarmee op 2,2% en levert de grootste bijdrage aan de totale bbp-groei. Huishoudens profiteren in 2024 van drie factoren die positief zijn voor de koopkracht: verder dalende inflatie, lonen die inlopen op het prijspeil en overheidsbeleid.

Allereerst daalt de inflatie naar verwachting verder in 2024, al blijft de 2% nog enige tijd uit zicht. Het inflatiebeeld verschilt dit jaar sterk van wat we in de afgelopen twee jaar hebben gezien. Energie speelt in ons basisscenario een minder grote rol, al liggen hier wel duidelijk opwaartse risico's (zie hier). In plaats daarvan drukken loonstijgingen hun stempel op de prijsontwikkeling van producten met een grotere looncomponent, zoals arbeidsintensieve diensten. Dit zorgt ervoor dat de inflatie dit jaar langzamer daalt. ABN Amro verwacht dat de inflatie in 2024 daalt naar 2,7% en in 2025 tot 2,2%, ten opzichte van een gemiddelde inflatie van 3,8% in 2023.

Bron: ABN Amro

Publicatiedatum: