Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Europese Confederatie van de Meubelindustrie bespreekt prioriteiten in Antwerpen

Vertegenwoordigers van de Europese meubelindustrie kwamen op 11 en 12 juni in Antwerpen bijeen voor de EFIC Meubeldagen 2024, de jaarlijkse bijeenkomst van de confederatie, om de marktsituatie in de meubelindustrie, belangrijke EU-dossiers zoals de Ecodesign-richtlijn voor duurzame producten, de uitkomsten van de Europese Parlementsverkiezingen en de kansen van de inzet van Kunstmatige Intelligentie in de meubelsector te bespreken.

Op 11 juni besprak het EFIC-bestuur de prioriteiten en aanbevelingen die zijn vastgelegd in het EFIC-manifest 2024-2029 voor een concurrerende Europese meubelindustrie, evenals de outreach op Europees en nationaal niveau.

Ten eerste moet de EU wereldwijd een concurrerend continent blijven. Om onze industrie te laten bloeien, hebben we geharmoniseerde wetgeving nodig, een holistische benadering van de circulaire economie om de kringloop volledig te sluiten, gelijke speelvelden voor alle producten en operators, vrij maar op regels gebaseerde internationale handel, evenals bescherming van ontwerpen en het aanpakken van het tekort aan vaardigheden en arbeidskrachten. Ondersteuning bieden aan het MKB is ook essentieel. EFIC kijkt uit naar samenwerking met beleidsmakers en partners in deze context.

In een sessie voornamelijk gewijd aan de Circulaire Economie, bleef de Ecodesign-richtlijn voor duurzame producten (ESPR) bovenaan de agenda staan. Leden hoorden over de stappen die de speciale werkgroep heeft genomen om te beginnen met de voorbereidingen voor de toekomstige gedelegeerde handeling over meubels, die tegen het einde van 2028 van toepassing zou kunnen worden in de sector als meubels inderdaad tot de allereerste productprioriteiten behoren waarvoor productspecifieke wetgeving via gedelegeerde handelingen zal worden ontwikkeld.

EFIC staat in nauw contact met de relevante eenheden binnen de Europese Commissie om de visie van de industrie te anticiperen en te informeren over normalisatieactiviteiten in CEN TC 207 die de ESPR begeleiden. Om meubelbedrijven voor te bereiden, heeft EFIC een richtlijndocument gecreëerd met belangrijke vragen en antwoorden, met de bedoeling om de industrie ruim op tijd vertrouwd te maken met de concepten van ESPR in het vooruitzicht van de toekomstige sectorspecifieke regels.

Andere belangrijke besproken onderwerpen waren de EU-verordening ontbossing (EUDR) en de uitdagingen voor de implementatie ervan aangezien de benodigde hulpmiddelen nog niet klaar zijn, de behoefte aan geharmoniseerde schema's voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (EPR) in de hele EU om te zorgen dat waardevolle materialen niet verspild worden, evenals het begeleidingsdocument van het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) dat de verordening over formaldehyde en formaldehyde-afgevende stoffen uit artikelen vergezelt en de betrokkenheid van EFIC in de ECHA-expertgroep met als doel praktische oplossingen te bieden vanuit de meubelindustrie.

Leden ontvingen ook een update over de uitkomst van de grootschalige enquête van het FurnCircle-project over circulariteit, die tot doel heeft de vooruitgang van de meubelindustrie op het gebied van het adopteren van circulaire praktijken te volgen. Last but not least, aangezien de overgang naar een meer circulaire economie invloed zal hebben op de behoefte aan vaardigheden, werden leden herinnerd aan de recente gezamenlijke verklaring van sociale partners over vaardigheidsbehoeften met aanbevelingen voor alle betrokken actoren (EU- en nationale sociale partners, aanbieders van beroepsonderwijs en -opleiding – VET, bedrijven) om deze uitdaging aan te gaan.

Op 12 juni werden leden verwelkomd voor een bedrijfsbezoek bij Van Hoecke, een Belgisch bedrijf dat scharnieren, hefsystemen en ladesystemen distribueert. Leden hoorden over de inspanningen van Van Hoecke om zich aan te passen aan duurzaamheidstrends en circulair ontwerp en om toekomstige veranderingen te anticiperen onder andere de ESPR - inclusief het productpaspoort en inzichten over de industriebereidheid voor dit instrument, onder andere.

Edi Snaidero, voorzitter van EFIC zei: 'Het is een cruciaal moment voor onze industrie gezien de ecodesign-vereisten die binnenkort op EU-niveau voor onze industrie zullen worden ontwikkeld. We zullen blijven werken op EFIC-niveau om beleidsmakers van directe sectorale expertise te voorzien, evenals om de industrie voor te bereiden op de komende veranderingen, om concurrerend te blijven. Het is waar dat we in tijden van onzekerheid leven en de industrie een neergang heeft ervaren door externe omstandigheden, echter kan de circulaire economie nieuwe zakelijke kansen bieden als de vereisten passend en haalbaar zijn en bedrijven voldoende tijd krijgen om zich aan te passen.'

Meer informatie:
EFIC
www.efic.eu

Publicatiedatum: