Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Onderzoek Radboud Universiteit

'Arbeidsmarktdiscriminatie gigantisch probleem'

Deze week stuurde minister Schouten de eindreportage "Verkenning Vandaag stuurde minister Schouten de eindreportage van de "Verkenning arbeidsmarktdiscriminatie moslima's" uitgevoerd door de Radboud Universiteit, naar de Tweede Kamer. Bas van Weegberg, lid dagelijks bestuur FNV: "Het onderzoek toont aan dat er een gigantisch probleem is in Nederland op het gebied van discriminatie op de arbeidsmarkt. Dit onderzoek richt zich met name op moslima's, omdat zij het als vrouw en zeker als ze een hijab dragen, extra moeilijk hebben."


Foto: Dreamstime.

Structureel probleem zichtbaar gemaakt
Van Weegberg: "Het is goed dat dit soort onderzoeken zichtbaar maken wat veel Nederlanders tijdens hun sollicitaties ervaren, wat wij terug horen van onze leden, maar vaak moeilijk te bewijzen is. Iedereen heeft het recht op gelijke behandeling en bescherming tegen discriminatie. Werkgevers klagen steen en been over personeelstekorten maar een groot deel blijkt niet in staat een eerlijk wervings- en selectiemodel te realiseren. Niet-discrimineren moet de norm zijn, maar vindt toch dagelijks plaats."

Verkiezingen
De minister bevestigt in haar brief aan de Tweede Kamer ook dat de wet 'Toezicht gelijke kansen bij werving en selectie' hard nodig was. Deze wet zou ervoor zorgen dat bedrijven verplicht antidiscriminatiebeleid moeten hebben en de arbeidsinspectie kan ingrijpen als dat beleid niet wordt toegepast. Deze wet is in maart afgewezen door de Eerste Kamer. Van Weegberg: "De partijen die toen tegenstemden, zorgen ervoor dat discriminatie kan doorwoekeren tijdens sollicitatieprocedures. Ik hoop dat mensen dat ook in gedachte houden als ze morgen hun stem uitbrengen bij de Europese verkiezingen of bij de volgende landelijke verkiezingen."

De partijen die bij de stemming in de Eerste Kamer tegenstemden waren BBB, VVD, JA21, PVV, Forum voor Democratie, SGP en 50Plus.

Bron: FNV

Publicatiedatum: