Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Chronisch arbeidstekort zorgt voor tegenvallende economische kansen’

Volgens het CBS en de KVK wordt dit jaar een stijging van 0,8 procent in het totale aantal banen verwacht, wat neerkomt op ongeveer 88 duizend nieuwe banen. Dit is aanzienlijk minder dan de 180.000 banen van vorig jaar en de 400.000 banen in 2022. Rob Witjes van het UWV beschrijft bij BNR deze ontwikkeling als een sterk negatieve trend, veroorzaakt door de verslechterende economische situatie en de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, die de economische groei belemmert.


Rob Witjes van het UWV.

Bedrijven hebben vaak moeite om nieuwe werknemers te vinden, wat leidt tot onvervulde vacatures en groeibelemmeringen. Witjes adviseert bedrijven om te investeren in technologie en werkprocessen te verbeteren om de arbeidsproductiviteit te verhogen, hoewel dit niet volledig het personeelstekort zal oplossen. Vier op de tien bedrijven willen de arbeidsproductiviteit verhogen, maar ondervinden ook hierbij een tekort aan mensen. Een laatste mogelijke oplossing is dat parttime werknemers vaker fulltime gaan werken. Witjes benadrukt dat een combinatie van oplossingen nodig is, maar verwacht voorlopig geen verbetering van de situatie.

Bron: BNR

Publicatiedatum: