Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlands extern vermogen 181 miljard euro lager dan eerder gemeten

De netto externe vermogenspositie van Nederland was in 2021 € 181 miljard lager dan eerder geraamd. Dat blijkt uit bijgestelde betalingsbalansgegevens die DNB vandaag publiceert. De belangrijkste oorzaak van deze bijstelling is dat Nederlandse bedrijven en financiële holdings meer schulden in het buitenland blijken te hebben dan eerder geschat.

De publicatie van deze bijgestelde cijfers over 2021 is een eerste resultaat afkomstig uit een groter onderhoudsprogramma voor de Nederlandse macro-economische statistiek ("benchmarkrevisie"). Dergelijk groot onderhoud wordt door DNB en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in lijn met Europees beleid elke vijf jaar uitgevoerd om nieuw beschikbare databronnen op te nemen en methoden aan te scherpen.


Foto: Dreamstime.

Netto externe vermogenspositie daalt, maar blijft fors
De netto externe vermogenspositie bestaat uit het saldo van alle claims van Nederland op het buitenland enerzijds, en claims van het buitenland op Nederland anderzijds. De Nederlandse economie heeft in de afgelopen jaren een steeds grotere netto claim op het buitenland opgebouwd, die deels samenhangt met het structurele overschot van Nederland op de lopende rekening.

Tot dusver werd deze netto claim per eind 2021 geschat op een bedrag van € 813 miljard, oftewel 93% van het bruto binnenlands product (bbp) van datzelfde jaar. In de nieuw gepubliceerde cijfers wordt dit bedrag bijgesteld naar € 632 miljard (71% van het bbp). Een lager bedrag dus, maar in internationaal perspectief nog altijd hoog. Ten opzichte van het bbp heeft Nederland ook na deze bijstelling één van de hoogste externe vermogensposities van de landen in de Europese Unie.

Omdat de Nederlandse economie financieel sterk verweven is met het buitenland liggen onder deze netto claim grote bruto bedragen. Volgens de vernieuwde cijfers had de Nederlandse economie in 2021 voor € 9.809 miljard aan vorderingen op het buitenland, oftewel ongeveer 11 keer het bbp. Hier stond € 9.177 aan schulden aan het buitenland tegenover, ongeveer 10,3 keer het bbp.

Bron: DNB

Publicatiedatum: