Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hornbach ziet omzet dalen, maar marktaandeel in Nederlands groeien

Hornbach Group realiseerde in het boekjaar 2023/24 (looptijd 1 maart 2023 tot en met 29 februari 2024) een solide netto-omzet van in totaal 6,2 miljard euro. Vergeleken met vorig jaar ligt deze omzet 1,6% lager. De definitieve resultaten staan in het jaarverslag dat vandaag is gepresenteerd. Daarin is ook te lezen dat het marktaandeel in Nederland steeds verder groeit. Inmiddels is afgelopen maart het aandeel van DHZ-marktleider Hornbach al de 30% gepasseerd.

"Hornbach Nederland heeft het boekjaar 2023/24 met een positief resultaat afgerond", laat Evert de Goede, algemeen directeur Hornbach Bouwmarkt Nederland weten. Daarbij vertelt hij dat dat niet eenvoudig was. "Onze bedrijfskosten liepen verder op, onder meer vanwege inflatie en de gemiddeld 9% verhoging van cao-schalen begin dit jaar." Het is Hornbach Nederland desondanks gelukt om de laagste prijsgarantie te handhaven en mooie groeistappen te zetten. Zo nam het aantal klanten flink toe in het afgelopen boekjaar, ging de achttiende projectbouwmarkt in Nijmegen open en werden nieuwe Drive Ins bij de vestigingen in Wateringen en Nieuwerkerk a/d IJssel in gebruik genomen. "En we groeien door, mede dankzij de inspanningen van al onze medewerkers. In maart zijn we zelfs al de grens van 30% marktaandeel gepasseerd. Daar zijn we enorm trots op met z'n allen. En we gaan door met onze groeiplannen om onze positie als grootste bouwmarkt verder te verstevigen. Zo breiden we dit jaar nog verschillende vestigingen uit met nieuwe Drive Ins."Winstresultaat Hornbach Group volgt meest gunstige scenario
Ondanks een klantengroei van 2% in de bouwmarkten op internationaal niveau, daalde de operationele winst in het boekjaar 2023/24. Op groepsniveau nam de aangepaste EBIT met 12,4% af tot 254,2 miljoen euro. De EBIT-marge daalde licht, van 4,6% naar 4,1%. De aangepaste EBIT van de grootste subgroep Hornbach Baumarkt AG kwam uit op 212,4 miljoen euro, wat een daling van 11,9% betekent. De operationele resultaten liggen in lijn met de verwachtingen die op 15 september 2023 al werden gepresenteerd. Hornbach voorspelde toen een winstdaling van tussen de 10% en de 25% ten opzichte van het boekjaar 2022/23. Dat het resultaat aan de meest gunstige kant van de voorspelling uitviel, is onder andere te danken aan een normalisatie van de grondstofprijzen vergeleken met het vorige jaar.

Omzetstijging in het vooruitzicht
Bij de start van het boekjaar 2024/25 zijn die macro-economische omstandigheden verbeterd. Daarnaast kent het eerste kwartaal een betere start dan vorig jaar dankzij gunstiger voorjaarsweer. De Hornbach Group voorziet daarom in dit lopende boekjaar een omzetstijging. Wat betreft de winstverwachting is het concern conservatiever. De hogere personeelskosten en investeringen in innovaties en IT drukken op de brutomarge. Daarom is de verwachting dat de aangepaste EBIT op hetzelfde niveau eindigt als vorig boekjaar, of net iets daarboven. De Goede: "Met het oog op de toekomst zijn we goed gepositioneerd om macro-economische uitdagingen het hoofd te bieden. Daarnaast lukt het ons telkens weer om aan de behoeften en verwachtingen van onze klanten te voldoen. Onze klantgerichte aanpak stelt ons in staat om full-service oplossingen en een naadloos online aanbod te bieden om onze klanten optimaal bij hun klusprojecten te ondersteunen. In Nederland levert dat ons een voortdurend groeiend marktaandeel op. Gemiddeld kwam dit in 2023 uit op 27,1 % in de GfK-metingen. In 2024 is het aandeel verder toegenomen tot boven de 30% in maart."

Meer informatie:
Hornbach
www.hornbach.nl

Publicatiedatum: