Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Halle Design: van Milaan naar Design District

Gevlucht uit Irak en in Nederland beland om 'de wereld mooier te maken met textiel'

Vanuit Irak vluchtte ze tijdens de Golfoorlog naar Jordanië en van daaruit kon ze naar Stockholm om uiteindelijk in Nederland een nieuw leven op te bouwen. Voor Hala Yousif van Halle Design is textiel altijd haar leven en passie geweest. 'Vanaf mijn eerste herinneringen wil ik de wereld mooier maken. Mijn motto, 'Connecting worlds with textiles', is gebaseerd op mijn levensverhaal.' Ook nu nog reist Hala de hele wereld rond, maar dan om deel te nemen aan toonaangevende beurzen en shows in Amsterdam, Eindhoven, Parijs, Milaan en Dubai. Een inspirerend interview met textielontwerpster Hala Yousif; over hoe ze de lessen en ervaringen van haar levensreis als inspiratie gebruik voor haar sprookjesachtig mooie textielontwerpen.


Hala Yousif tijdens Masterly the Dutch in Milaan.

Succes in Parijs
Als Zweedse student meldt Hala zich in 2003 voor een bachelor-opleiding bij de Maastricht Academy of Fine Arts and Design. De academie staat vooral hoog aangeschreven voor textielontwerp. Hier leert Hala de modernste technieken op het gebied van textielontwerp. Ook leert ze in deze periode de Nederlandse taal. 'Die is echt veel moeilijker dan het Zweeds.'

Haar stageperiode bij high-end fabrics atelier Malhia Kent in Parijs, heeft grote invloed op haar kleur- en materiaalontwikkeling. Ze geniet van de stijl en couture in Parijs en van de enorme vrijheid die ze krijgt. Ze experimenteert - bijna letterlijk dag en nacht - in de weverij met materialen en kleuren. Dankzij haar creatieve talent worden enkele van haar designs geselecteerd als weef couture voor de textielvakbeurs Première Vision in Parijs.

East meets West
Tijdens haar opleiding ontstaat het idee om de verschillende, veelal contrastrijke invloeden van haar leven uit de verschillende werelden, als inspiratiebron te gebruiken voor haar textiele interieurontwerpen. Het afstudeerproject in 2008 krijgt de naam 'My Scandinavian Dreamhouse - East meets West'. In het Textielmuseum Tilburg wordt volop geëxperimenteerd met bijna alle technieken die voorhanden zijn, zoals breien, weven en laseren. In deze periode wordt de kiem gelegd voor haar unieke ontwerpstijl, die karakteristiek zal worden voor haar handschrift.

In 2012 richt Hala haar eigen bedrijf Halle Design op. Het doel is om exclusieve textielontwerpen te realiseren voor mode en interieurs. Ze wil het concept dat ze tijdens haar afstuderen heeft bedacht, realiseren en in de markt zetten. Haar unieke en handgemaakte producten die niet gereproduceerd worden, zoals kussens, sjaals en capes, verkoopt ze via Etsy.

3D geweven interieurtextiel
De laatste jaren heeft Hala haar focus verlegd naar textielontwerpen voor het interieur en met succes. In samenwerking met het Textielmuseum Tilburg ontwerpt ze dubbelzijdige 3D geweven room dividers en wall hangings. De collectie 'A Scandinavian Tale of 1001 Nights' is inmiddels te zien geweest tijdens Glue en Meesterlijk in Amsterdam, Masterly in Milaan en Den Haag en tijdens de Index in Dubai en Qatar. Ook exposeert ze al enkele jaren tijdens Dutch Design Week in Eindhoven en Dubai Downtown Design. 'De reacties zijn steevast hartverwarmend en het heeft me al mooie internationale publicaties opgeleverd. Daarnaast pikken trendwatchers mijn designs op en zien ze een toekomst voor mijn ontwerpen, omdat ze óók geluidsabsorberende eigenschappen hebben. Daarmee dragen ze bij aan de akoestiek en het welzijn van mensen in drukke ruimtes; thuis en op kantoor.

In samenwerking met Mondilab is recent een collectie akoestische wandpanelen en een karpet gerealiseerd. Ook werkt Hala samen met EE-Exclusive. 'Dit geeft opnieuw mogelijkheden om heel verfijnde textielontwerpen te creëren, die ik de komende tijd zal presenteren op internationale shows.''

Na een intensieve en voor Hala zeer waardevolle Masterly - the Dutch in Milano staat Hala nu met haar nieuwste textielontwerpen, die ook in de belangstelling staan van de Dior architectuur afdeling, op Design District. Ze is verheugd haar nieuwe textiel wanddecoratie en nieuwe driedimensionale en semi-transparante textiel samples voor interieur en textielkunst te presenteren. Stand D17.

Meer informatie:
Halle Design - Hala Yousif
[email protected]
www.halle-design.com