Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FNV: winsten bedrijven groeien twee keer zo hard als lonen

De winst van bedrijven is in 2023 met 11 procent gestegen. Daarmee groeide de winst twee keer zo hard als de personeelskosten, die met slechts 5 procent toenamen. Dat meldt vakbond FNV in het onderzoeksrapport 'Jaarverslag van de BV Nederland 2023″ dat is gebaseerd op de jaarverslagen van 70 beursgenoteerde bedrijven.

De winstgroei van vorig komt bovenop de groei met 36 procent in de periode 2019-2022. De groei is volgens de vakbond extra opvallend omdat de omzet in 2023 gelijk bleef. "Bedrijven maken minder kosten en halen meer winst op, terwijl de boodschappen duur blijven en wij als samenleving steeds meer betalen", zegt Petra Bolster, bestuurslid en internationaal secretaris bij de FNV.



De vakbond stelt dat de kloof tussen werknemerssalarissen en bedrijfswinsten groter wordt. Bedrijven maken aanzienlijke winsten terwijl gezinnen worstelen met financiële zorgen. Volgens de FNV beweren bedrijven vaak dat ze financiële druk ervaren, maar hun winstgevendheid vertelt een ander verhaal. Ze betalen relatief minder belasting, aangezien hun winst na belasting harder stijgt dan voor belasting.

De vakbond merkt op dat aandeelhoudersuitkeringen hoog blijven, wat aangeeft dat bedrijven zich voornamelijk richten op aandeelhouderswinsten. FNV benadrukt dat bedrijven moeten investeren in werknemers, samenleving en toekomst, niet alleen in aandeelhouders. Ze wijzen erop dat minder belastinginkomsten leiden tot minder publieke voorzieningen zoals zorg en onderwijs, en benadrukken de noodzaak van gelijke bijdragen voor een gezond en leefbaar Nederland.

Bron: Nieuws.nl

Publicatiedatum: