In de afgelopen twaalf maanden stapten één miljoen huishoudens over van energieleverancier. ANWB Energie (6%) en Vandebron (6%) scoorden het hoogst op de overstapbalans. 14% van de huishoudens is van plan om in de komende twaalf maanden over te stappen. Vattenfall is de grootste energieleverancier met 18% marktaandeel. Dit blijkt uit de Nationale Benchmark Energieleveranciers, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 6.400 Nederlanders.


Vattenfall grootste energieleverancier
Bijna 1,5 miljoen huishoudens nemen stroom en/of gas af bij Vattenfall. Dat is 18% van alle huishoudens in Nederland. Dit maakt Vattenfall de grootste energieleverancier van Nederland. Eneco (14%) en Essent (13%) volgen op de tweede en derde plaats. Greenchoice levert energie aan 11% van de Nederlandse huishoudens en Budget Energie aan 8%.

ANWB en Vandebron grootste stijging
In het afgelopen jaar stapten één miljoen huishoudens over van energieleverancier. Eén op de tien overstappers stapten over van een andere partij naar ANWB Energie, terwijl 4% juist ANWB Energie verliet. De overstapbalans komt daarmee op 6%. Vandebron heeft met een instroom van 11% en een uitstroom van 5% ook een groei van 6%. Greenchoice staat met een balans van 4% op de derde plaats. Partijen met de grootste afname in aantal klanten zijn Eneco, Essent en Energiedirect met respectievelijk -6%, -5% en -5% op de balans.

14% huishoudens wil overstappen
Ruim 1,1 miljoen huishoudens willen in de komende twaalf maanden overstappen van energieleverancier. Dit komt neer op 14% van de huishoudens. Van alle huishoudens die willen overstappen, weet 68% nog niet naar welke energieleverancier.

Bron: Nationale Benchmark Energieleveranciers