In weerwil van economische tegenwind heeft de vloerenbranche zich in 2023 over het algemeen genomen veerkrachtig ontwikkeld. Zeker bedrijven die strategische keuzes maakten in aanbod, rendementssturing en heldere consumentenproposities.

Full-service vloerengroothandel Cotap markeerde 2023 als het begin van een ambitieuze overgang naar een volledig circulair vloerenassortiment. De InCotap dealerdagen waren volgens algemeen directeur Klaas Bakker cruciaal om dealers mee te nemen in duurzaamheidsstrategieën. Ondanks deze 'triomfen' waren er logistieke uitdagingen voor Cotap, met een succesvolle interne palletdistributie, groeiende dropshipments, en anticipatie op wereldwijde onrust in containervervoer.

Vooruitblikkend naar 2024 zet Cotap in op duurzaamheidsuitbreidingen, circulaire doorbraken en een ultramodern distributiecentrum, terwijl de focus blijft op rendement, kostenefficiëntie, en klantgerichtheid. Cotap roept in de persoon van algemeen directeur Klaas Bakker op tot samenwerking voor een gedeelde duurzame toekomst in de vloerenbranche.


"Als Cotap willen we niets liever dan met onze dealers samen betekenisvol ondernemen", aldus Klaas Bakker.

Hoe heeft de vloerenbranche zich ontwikkeld in 2023?
Klaas Bakker: "De vloerenbranche heeft zich in 2023, ondanks de economische tegenwind, positief ontwikkeld en veerkracht getoond. Vooral degenen die keuzes maken in aanbodmerken, sturen op rendement, een duidelijke propositie richting consument hebben in combinatie met slimme marketingondersteuning, zien we het beter dan gemiddeld doen in het afgelopen jaar.

2023 is voor Cotap de aftrap geweest van de transitie naar een volledig circulair vloerenassortiment. Mede door de InCotap dealerdagen, bezocht door ruim 2200 trouwe klanten, hebben we onze dealers eerlijk meegenomen in de duurzaamheidsstrategie en circulaire ambities van ons bedrijf. De digitale displays, het vloerstylisteninitiatief en de nieuwe winkelconcepten ondersteunen deze strategie om voor de consument relevant te blijven, zodat we hen nog beter van dienst kunnen zijn.

Opvallend was de massale omarming van deze strategie door onze dealers, waarbij het eerste winstpunt is dat we samen hebben voorkomen dat 1.200.000 kg snijafval gerecycled is in plaats van verbrand.

Wat verder opviel, is dat er een grote behoefte is aan het behouden, verhogen en uitbreiden van het 'vloeren' vakmanschap in de volle breedte. Onze dealers hebben met eigen ogen kunnen zien dat bij Cotap maatschappelijk rendement prioriteit heeft en dat we serieus hebben geïnvesteerd in de vloerenbranche. Mede hierdoor heeft de Cotap Academy een vliegende start beleefd door meer dan 200 vakmannen en -vrouwen te trainen. Dit aantal heeft alle verwachtingen overtroffen en... dit smaakt naar meer."

Welke uitdagingen heeft Cotap in 2023 ondervonden?
Klaas Bakker: "2023 was het jaar waarin, wat logistiek betreft, alles op zijn plaats viel. Een aantal jaren geleden hebben we de palletdistributie in eigen hand genomen, en 2023 was het eerste volle jaar waarin onze goederen vanuit ons nieuwe distributiecentrum in Zwolle werden gedistribueerd. Onze klanten hebben met eigen ogen kunnen zien dat onze supply chain strak geregeld is, dat de beste raad nog altijd voorraad is, en zij ondervonden dat onze ambassadeurs het verschil in service maken door met een glimlach de goederen af te leveren bij onze klanten.

Naast het afleveren bij onze klanten zien we een sterke groei in dropshipments; dan leveren we de vloeren bij de consument thuis af in opdracht van onze klant. Hierdoor besparen onze klanten kostbare tijd, en kan de vloerenlegger sneller aan het werk, wat uiteindelijk beter is voor het rendement van de klant.

Tot slot zien we dat voor onze wereldwijde leveranciers economisch gezien 2023 geen goed jaar was, maar door het optimaal benutten van overcapaciteit heeft Cotap in heel 2023 een zeer goede voorraadbeschikbaarheid en leverbetrouwbaarheid gehad. Overigens begint 2024 wat containervervoer betreft onrustig door de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. We zullen daarop anticiperen door nog meer voorraden neer te leggen."

Wat zijn jouw verwachtingen voor 2024?
Klaas Bakker: "2024 zal, net als in 2023, de nodige uitdagingen kennen, en door onze wendbaarheid en veerkracht zijn we als Cotap vastbesloten onze klanten volop commerciële kansen te laten pakken, zoals we altijd hebben gedaan. Duurzaamheid is niet meer weg te denken en zit al veel dieper in de hoofden van de gemiddelde consument dan we zelf beseffen. Onze duurzaamheidsstrategie zal in 2024 echt inhoud krijgen, en we zullen volop inzetten op verdere verduurzaming van onze diensten en assortimenten om tegen 2030 een volledig circulair aanbod te kunnen bieden. Door een goede samenwerking met fabrikanten in de ontwerpfase van nieuwe vloeren belooft 2024 hét jaar van diverse circulaire doorbraken te worden. We gaan onze VloerRetour-initiatieven uitbreiden door nieuwe productgroepen toe te voegen aan het recycleprogramma, en hopelijk sluiten collega-leveranciers zich aan bij VloerRetour, want alleen kom je sneller vooruit, maar samen kom je duurzaam veel verder. Als familiebedrijf gaan maatschappelijk en financieel rendement hand in hand, en aangezien onze klanten grotendeels ook familiebedrijven zijn, past dit perfect bij elkaar."

Wat ga je in 2024 niet meer doen wat je in 2023 nog wel deed?
Klaas Bakker: "36 keer 'bijna' dezelfde speech houden... Eigenlijk niet zoveel maar externe logistieke ruimte zoeken gaan we in 2024 écht niet meer doen. Door de nieuwbouw van ons nieuwe vloerendistributiecentrum, naast ons huidige pand in Zwolle, gaan we het logistieke proces nog verder verfijnen en hoeven we niet meer te 'zoeken' naar beschikbare ruimte om de voorraadbeschikbaarheid hoog te houden. Dat is wel een geruststellende gedachte."

Heb je nog een boodschap voor de lezers van Wonen360?
Klaas Bakker: "Om te beginnen toch weer diepe dankbaarheid uiten over de overweldigende 2200 trouwe klanten die ons in Zwolle op InCotap bezocht hebben. Ik heb ze allemaal toe mogen spreken, voelde de verantwoordelijkheid. Hun aanwezigheid en oprechte betrokkenheid met ons vak heeft me diep geraakt. Wat zitten we toch in een prachtige branche die gedomineerd wordt door familiebedrijven en wat biedt dat ongelofelijk veel kansen in deze uitdagende markt. Mijn advies: blijf goed sturen op je rendement, haal onnodige kosten uit de keten, luister goed naar de 'digitale' en 'duurzame' consument en heb oog voor maatschappelijke ontwikkelingen. Als we dat blijven doen, dan heb ik de overtuiging dat we samen een mooie vloerentoekomst tegemoet gaan. Als Cotap willen we niets liever dan met onze dealers samen betekenisvol ondernemen en het Nederlandse vloerenlandschap in de volle breedte verduurzamen. Laten we samenwerken door maatschappelijk en financieel rendement hand in hand te laten gaan."

Meer informatie:
Cotap
Oosterbrugstraat 27
8281 BT Genemuiden
+31 (0)38 385 1515
www.cotap.nl