Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederland gevoelig voor verbrokkeling van internationale handelssysteem

Nederland is gevoelig voor de fragmentatie van de wereldeconomie. Als handel en financiële stromen tussen landen worden verstoord dan raakt dit de Nederlandse handel en het bbp relatief hard. Dit kan ook gevolgen hebben voor de financiële stabiliteit. Beleidsmakers moeten deze kosten zorgvuldig afwegen tegen het doel van meer strategische autonomie. Dit blijkt uit een DNB Analyse, waarin aan de hand van scenario's inzichtelijk is gemaakt wat de gevolgen kunnen zijn van een economische wereldorde die zich steeds verder in blokken opdeelt.



Landen focussen steeds meer op strategische autonomie
Sinds de wereldwijde financiële crisis in 2008 is de trend van de internationale financiële en economische integratie gekeerd. Overheden over de hele wereld streven naar minder strategische en economische afhankelijkheid van andere landen door een beleid gericht op strategische autonomie. Dit beleid vergroot echter de geo-economische fragmentatie. Uit de DNB Analyse blijkt dat de Nederlandse economie gevoeliger is voor dergelijke fragmentatie dan andere Europese landen. Uit de Analyse blijkt ook dat de Europese interne markt deze negatieve effecten kan verzachten door onze afhankelijkheid van andere wereldregio's te beperken.

Wereldwijd steeds meer industriepolitieke maatregelen

Toelichting: Dit omvat handelstarieven en niet-tarifaire maatregelen (zoals subsidies en exportbevorderende maatregelen). Bron: Juhász et al. (2023).

Als kleine open economie, die sterk geïntegreerd is in het mondiale financiële systeem, is Nederland bijzonder gevoelig voor de wereldwijde toename van geo-economische fragmentatie. Een maatstaf voor openheid is het totaal van de Nederlandse in- en uitvoer van goederen en diensten afgezet tegen het bbp. Die ratio is voor Nederland met 177% een van de hoogste ter wereld. Het grootste deel - 95% bbp - betreft handel met andere EU-landen. De grote mate van openheid betekent dat de Nederlandse economie gevoelig is voor verstoringen in mondiale waardeketens. Deze ketens hebben de afgelopen decennia de productie- en handelsstromen wereldwijd ondersteund en geleid tot mondiaal hogere welvaart en lagere inflatie.

Verstoring mondiale waardeketens raakt Nederlandse handel en bbp fors
De DNB Analyse verkent de impact van geo-economische fragmentatie op de Nederlandse economie met behulp van een scenario waarin mondiale waardeketens worden verstoord. Deze verstoring kan het gevolg zijn van beleidsmaatregelen die de handels- en financiële stromen tussen wereldregio's beperken. In het scenario leidt dit tot een negatieve schok in sectoren die handel drijven met het buitenland. En daalt de Nederlandse uitvoer maximaal met bijna 4 procent en de invoer met bijna 10 procent. Het bbp daalt in het scenario op middellange termijn met circa 1,7 procent. De inflatie neemt toe door hogere handels- en productiekosten. Figuur 2 laat zien dat de negatieve impact op de Nederlandse economie hardnekkiger is dan die op het eurogebied, vanwege de relatief grote openheid van de Nederlandse economie.

Lees hier het complete artikel.

Publicatiedatum: