Er zijn weinig bedrijven in de meubelbranche waar inmiddels de zesde generatie actief is. Bij Meubelfabriek Vandenberghe, opgericht in 1857, kwam de 30-jarige Charlotte Vanden Berghe anderhalf jaar geleden de gelederen versterken. Haar man Michaël Deslypere is er mede-zaakvoerder, samen met haar vader en meubelontwerper Lieven Vanden Berghe, de vijfde generatie van het Vlaamse familiebedrijf. Charlotte heeft er inmiddels haar draai gevonden. "Ik heb nog niet een dag het gevoel gehad dat ik naar m'n werk ging", zegt ze met een brede glimlach.
Charlotte Vanden Berghe in de showroom bij de collectie Taku.
Aan de keukentafel van Charlotte en Michaël, die samen twee kinderen hebben, gaat het altijd wel een keer over de meubelfabriek. "Dat voelt zeker niet vervelend, want we doen dit werk heel graag. Te graag om er thuis over te zwijgen... Privé en werk lopen bij ons altijd door elkaar heen. Als kleine meid was ik al op de fabriek. Nooit gedacht dat ik er ook zou gaan werken, maar inmiddels ben ik er met heel veel plezier het manusje van alles. Ik houd me met van alles bezig, behalve met de productie", geeft ze aan.
In de fabriek wordt het grootste deel van de werkzaamheden nog met de hand gedaan.
In de keurig opgeruimde fabriek van Vandenberghe, waar elke vrijdagmiddag de bezem door gaat, staan heel wat houtbewerkingsmachines, maar een groot deel van het werk geschiedt nog met de hand. De eiken meubelen worden dan ook vooral met de hand geproduceerd door ervaren medewerkers, meubelmakers en kleurders die de traditionele ambachten nog beheersen.
Een frisse wind zorgt vaak voor vernieuwing. Zo ook bij de meubelmakers Vandenberghe. Drie jaar geleden verhuisde het bedrijf naar een nieuw onderkomen aan de Verrekijker in Wingene, op een steenworp afstand van het oude bedrijf. De onderneming, actief aan de bovenkant van het middensegment, leek daarmee klaar voor de toekomst, maar een gestage groei betekende dat het al snel uit haar jasje groeide. Inmiddels werd een nieuw magazijn in gebruik genomen en werd ook een nieuwe toonzaal ingericht. "In de showroom kunnen we nu de gehele collectie laten zien. Vooral projectinrichters vinden dat fijn als ze met klanten langskomen."
De showroom die onlangs in gebruik is genomen.
Begin november nam Vandenberghe deel aan Meubelbeurs Brussel, waar de massief eiken stoelcollectie Taku van hun nieuwe label Robu werd getoond. "We kijken terug op een positieve beurs met veel interesse van de kant van winkeliers, interieurarchitecten en projectinrichters. Maar ja, interesse is 1, bestellen is 2", weet ook Charlotte. "We merken, evenals veel andere leveranciers, wel een afwachtende houding bij retailers. Niettemin hebben we verschillende nieuwe klanten mogen verwelkomen, waaronder ‘Deens zitten’ uit Nederland. Hopelijk volgen er uit jullie land nog meer dealers die met ons willen samenwerken. Momenteel is Vlaanderen onze grootste afzetmarkt", legt Charlotte uit.
Drie jaar geleden werd een nieuwe productielocatie met kantoor in gebruik genomen.
Voor 2024 staat er alweer van alles op de planning. "Op het gebied van nieuwe modellen zullen we onder andere een nieuwe collectie stoelen lanceren. Je moet blijven vernieuwen om je te onderscheiden.
Als meubelmakers zijn wij ook sterk in het produceren van maatwerk. We kunnen heel goed een grote serie producten fabriceren, maar ook kasten die 10 cm in de hoogte kleiner moeten zijn of juist 20 cm breder", besluit Charlotte.
Meer informatie:
Vandenberghe Meubelmakers
Verrekijker 79
8750 Wingene
+32 (0)51 65 54 53
[email protected]
www.mvw.be
www.robubelgium.be