Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ABN Amro: 'Economie kruipt gedurende 2024 voorzichtig uit het dal'

De Nederlandse groeivooruitzichten zijn ten opzichte van afgelopen kwartalen verslechterd. De groei bij onze handelspartners stagneert (eurozone) of staat af te nemen (Verenigde Staten) en de doorwerking van monetair beleid blijft voor economische tegenwind zorgen. De overheid, de arbeidsmarkt en sterke loonstijgingen steunen de consument. Komend jaar neemt ook de buitenlandse vraag weer licht toe. Gedurende 2024 kruipt de economie daarom voorzichtig uit het dal, al blijft het herstel beperkt.

"Wij verwachten dat de bbp-groei in 2023 uitkomt op 0,2%, in 2024 op 0,6% en in 2025 op 1,1%. Inflatie kent een lange remweg. Het zal nog tot in 2025 duren voordat de inflatie duurzaam op 2% uitkomt", aldus ABN Amro.Nu de verkiezingen achter de rug zijn gaat de formatie van start. Anders dan de afgelopen jaren wordt er geformeerd tegen de achtergrond van zwakke groeivooruitzichten. Na drie kwartalen van krimp waait er nog steeds een gure economische tegenwind. De wereldeconomie vertraagt en hogere rentes blijven de economie afremmen. In 2024 kruipt de Nederlandse economie voorzichtig uit het dal. Neerwaartse renteaanpassingen komen door gunstigere inflatiecijfers dichterbij, waardoor ook de eurozone wat kan herstellen.

De buitenlandse vraag neemt na een afname dit jaar, komend jaar langzaam toe. Binnenlands stimuleert de overheid de consumptieve bestedingen. De werkloosheid loopt marginaal op, zodat consumenten baanzekerheid houden. De bbp-groei blijft laag en komt in 2023 uit op 0,2% en trekt in 2024 aan tot 0,6%. In 2025, als renteniveaus verder dalen en de economische activiteit minder afgeremd wordt, trekt de bbp-groei verder aan richting 1,1%.

Bron: ABN Amro

Publicatiedatum: