Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Producenten industrie opnieuw minder negatief

De producenten in de industrie waren in november minder negatief dan in oktober. Het vertrouwen ging van -1,8 in oktober naar -0,5 in november, aldus het CBS. Fabrikanten waren minder negatief over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden en de voorraden gereed product.

Het producentenvertrouwen lag in november onder het langjarig gemiddelde van 1,0. Het vertrouwen bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7). In april 2020 werd de laagste waarde (-28,7) genoteerd.


Klik op de foto om het te vergroten.

Minder negatief over voorraden en verwachte bedrijvigheid
Producenten waren in november minder negatief over de voorraden gereed product en over de verwachte productie in de komende drie maanden. Hun oordeel over de orderportefeuille veranderde niet.

Twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen waren negatief. Het aantal producenten dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen was kleiner dan het aantal dat een afname van de productie voorziet. Het aantal producenten dat de voorraad eindproduct als klein beschouwt, was kleiner dan het aantal dat de voorraden groot vindt.

Een deelindicator was positief. Het aantal producenten dat de orderpositie groot acht had de overhand op het aantal dat de orderportefeuille klein vindt, gelet op de tijd van het jaar.


Klik op de foto om het te vergroten.

Producentenvertrouwen verbetert in bijna alle industriële bedrijfsklassen
In bijna alle branches in de industrie verbeterde het producentenvertrouwen in november. Fabrikanten in de textiel-, kleding- en lederindustrie waren het meest positief, terwijl producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie opnieuw het meest negatief waren.

Producenten negatief over verwachte personeelssterkte
In de Conjunctuurenquête Nederland worden maandelijks ook vragen gesteld die geen onderdeel zijn van het producentenvertrouwen, zoals over de verwachte personeelssterkte. Voor het eerst in bijna 3 jaar zijn producenten hierover negatief. Het aantal producenten dat verwacht dat hun personeelssterkte de komende drie maanden zal toenemen was kleiner (12,1 procent) dan het aantal dat een afname voorziet (13,1 procent). Het saldo kwam uit op -0,9. Deze indicator is niet voor seizoen gecorrigeerd.

Publicatiedatum: