Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

CNV: draai gestegen AOW-leeftijd terug naar 67

'Het is volkomen onterecht dat de AOW-leeftijd opnieuw is gestegen.' Dit stelt het CNV op basis van de recent verschenen brief van minister Schouten over de AOW-leeftijd.

De levensverwachting is door de aanhoudend hoge oversterfte namelijk gedaald, blijkt uit CBS-cijfers en de brief van minister Schouten. "Met deze lagere levensverwachting had de minister de AOW-leeftijd niet mogen laten stijgen. We roepen de minister op om deze stijging ongedaan te maken", aldus Patrick Fey, vicevoorzitter CNV en pensioenonderhandelaar.Dalen
Fey: "De afspraak is dat de AOW-leeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting. De minister moet daarom wettelijk regelen dat de AOW-ingangsleeftijd ook kan dalen, nu de levensverwachting daalt. Een onterechte stijging dupeert op termijn miljoenen werkenden. Zij betalen langer AOW-premie, werken langer door maar overlijden eerder. Dit is onacceptabel voor het CNV, zeker in een tijd waarin bestaanszekerheid het hoofdthema van de verkiezingen is."

Zwaar beroep
Bijna de helft van de werkenden boven de 45 jaar verwachten niet dat ze hun huidige werk tot hun pensioenleeftijd kunnen uitvoeren, blijkt uit CNV-onderzoek onder 3.100 leden. Omgerekend gaat dit om twee miljoen mensen. 57% is van mening dat ze een zwaar beroep hebben.

Knel
"Nu al zitten veel werkenden in de knel. Zeker de groep die jong begon met werken en een zwaar beroep heeft. Zij stromen nu vaker de WIA in omdat ze ver voor hun pensioen al arbeidsongeschikt raken. Juist daarom is het logisch om op basis van de nieuwe cijfers de AOW-leeftijd niet te laten stijgen. Dat geeft veel werkenden het perspectief om eerder te kunnen stoppen. En het is bovendien eerlijk: de AOW-leeftijd is gebaseerd op de levensverwachting. Indien deze daalt, is het ook eerlijk om de AOW-leeftijd te laten dalen. De minister moet de wet zo snel mogelijk aanpassen om dit mogelijk te maken."

Historie
In de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid is op 5 november 2020 over juist dit punt overleg gevoerd met de heer Koolmees, destijds Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, in het kader van de Wet verandering koppeling AOW-leeftijd. De heer Koolmees heeft toen al ‘op basis van zijn ragfijne politieke gevoel’ aangeven dat een dalende levensverwachting ‘dan geheid een politieke en maatschappelijke discussie’ zou geven, maar heeft verder geen wettelijke maatregelen getroffen om een dalende levensverwachting te reguleren. Hij raadde dat zelf af op basis van technische en juridische overwegingen.

Meer informatie:
CNV
www.cnv.nl

Publicatiedatum: