Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ben van Elk van Dekker Zevenhuizen: 'Men kiest steeds vaker voor duurzame alternatieven'

'Het wordt een turbulent jaar', zei woordvoerder Ben van Elk van Dekker Zevenhuizen precies een jaar geleden in een interview met Wonen360. "En 2023 is een turbulent jaar geworden," blikt hij medio november terug. "De omzetten staan onder druk in de markt bij onze klanten en dus ook bij ons. Al lijkt het erop dat de geschreven omzetten wel weer uit het dal aan het klimmen zijn. Uiteindelijk zal de markt dit jaar uitkomen op -12 tot -15 procent geleverde omzet," verwacht hij.

Ook in 2024 zullen weinig keukenspeciaalzaken plussen, zo is de algehele verwachting. "Onze pipeline begint eveneens aardig te dalen. Dat komt ook omdat de woningbouw achterblijft en de hypotheekrente vrij hoog is. Ook een tekort aan personeel en grondstoffen in de bouwsector staan groei in de weg. En wat ook niet helpt is dat we nog steeds geen regering hebben die de 'gecreëerde problemen' probeert op te lossen," somt Ben op.Ben van Elk poseert bij de Colour Xperience, die zo'n 80 dealers al in hun showroom hebben staan.

Ben van Elk is al bijna 35 jaar werkzaam voor de werkbladenproducent en keuken- en sanitairgroothandel in Zevenhuizen. De Zuid-Hollander hoef je niets te vertellen over de keukenbranche. Hij kent de sector door en door, strooit met cijfers als Zwarte Piet met pepernoten. "Sinds 2013 heeft onze branche de wind mee gehad. Al meer dan tien jaar een prima markt. Dat het een keer naar beneden gaat, dat is te voorzien. Verstandige ondernemers hebben vlees op de botten, dan kun je goed overleven," reageert hij nuchter.

Duurzaamheid
Dekker Zevenhuizen zet vol in op duurzaamheid en produceert CO2-neutraal. Ook in het komende jaar is dat een van de speerpunten. "We merken dat steeds meer keukenspeciaalzaken daarin meegaan, omdat consumenten steeds vaker interesse tonen. Zij weten ook dat het zo niet langer door kan gaan, gezien de stikstof- en andere problematiek in de natuur. Men kiest steeds vaker voor duurzame alternatieven. Als bedrijf spelen we daar zoveel mogelijk op in. Zo hebben we het werkblad Obsidiana, dat bestaat uit 100% gerecycled glas met hars. Van het samengeperste materiaal maken we blokken en zagen we platen die bewerkt kunnen worden tot keukenblad. Niet één keer, maar eindeloos. Want het blad kan gecrushed worden voor hergebruik. Het gaat terug naar de fabriek, waar weer een nieuw en uniek keukenwerkblad verschijnt van Obsidiana. Hoe mooi is dat?"

Ook hebben we Cosmolite, dat bestaat voor 100% uit mineralen en industrieel afval met hars. Van dat basismateriaal worden een voor een platen geperst waardoor er ook mooie, lang geaderde patronen ontstaan. Deze platen worden in onze fabriek bewerkt tot keukenblad. Dit keukenblad wordt na gebruik weer gecrushed waarna de materialen hergebruikt worden", legt Ben uit.

Greengridz
Dekker Zevenhuizen is een 100% familiebedrijf. "Dan heb je op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen ook een voorbeeldrol te vervullen", vindt Ben. "Er wordt meer van je verwacht. Neem Greengridz, waarmee we in 2012 zijn gestart. Dat heeft ons qua investering veel geld gekost, maar het is wel de weg die we moeten gaan. Het heeft lang geduurd voordat dit product op de markt geaccepteerd werd. Inmiddels heeft het een hoge vlucht genomen", stelt Ben tevreden vast.

Het ontwerp vervangt massieve dragers zoals multiplex en spaanplaat door HDF met een open rasterstructuur aan de binnenkant. Hierdoor is een lichtere drager ontstaan, met ongeveer 60% minder houtgebruik. Alle gebruikte hout is FSC® gecertificeerd. Het lagere gewicht verbetert niet alleen de arbeidsomstandigheden, maar vermindert ook het transportgewicht, wat leidt tot lagere transportverbruiks- en emissiecijfers vergeleken met massieve bladen. "Over twee à drie jaar gebruiken we helemaal geen multiplex en spaanplaat meer", verwacht Ben.

Colour Xpericence
Een rechtstreekse hit is de Colour Xperience, die in de totaal vernieuwde showroom van Dekker Zevenhuizen een prominente plek heeft gekregen. Deze techniek wordt in de vorm van software aan dealers ter beschikking gesteld. "Inmiddels maken al zo'n 80 dealers gebruik van dit grote, staande scherm van drie meter hoog. Aan de hand van een monster van 20 x 25, waar op de achterkant een QR-code zit, kan snel en eenvoudig met een paar veegbewegingen het betreffende materiaal levensgroot en levensecht getoond worden. Je krijgt als consument in een oogopslag te zien hoe jouw werkblad eruit komt te zien", geeft Ben als voorbeeld aan.

"Zo kunnen je klanten makkelijk hun keuze bepalen en hoef je als dealer niet alles in huis te hebben. Het is een handige verkooptool. Als dealer hoef je alleen de hardware aan te schaffen. Dit paneel kost circa 3500 euro, dus voor de kosten hoef je het niet te laten. Het zorgt zeker voor hogere verkoopresultaten", weet Ben uit ervaringen van dealers die het systeem al in huis hebben.

Meer informatie:
Dekker Zevenhuizen
Nijverheidscentrum 2
2761 JP Zevenhuizen
www.dekkerzevenhuizen.nl
[email protected]