Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Flos Tafellamp ziet er eenvoudig uit maar is rijk aan persoonlijkheid'

Het gebruik van licht wordt een speelse ervaring met Bilboquet, de Flos tafellamp ontworpen door de Canadese ontwerper Philippe Malouin, geïnspireerd door het gelijknamige populaire Franse spel. Gebouwd op natuurlijke gebaren, bestaat Bilboquet uit twee gekleurde cilinders verbonden door een magnetische bol waarmee je de lichtstroom kunt aanpassen. Formele helderheid en visuele soliditeit komen samen om een "poëtische lamp" te creëren, het resultaat van een zoektocht naar een emotionele connectie door middel van spel.

"Bilboquet ziet er eenvoudig uit maar is rijk aan persoonlijkheid", legt ontwerper Philippe Malouin uit, "en is een verstelbare tafellamp waarmee je het licht op een speelse maar precieze manier kunt richten. Geïnspireerd door magnetische kogelgewrichten biedt Bilboquet een complete reeks bewegingen voor verschillende functies. Of hij nu wordt gebruikt als taakverlichting op een werkplek, om zachte verlichting te bieden op een muur, of voor direct licht bij het lezen van een goed boek, Bilboquet brengt licht waar het nodig is."

De Flos tafellamp: van spel tot licht
Alle elementen waaruit de lamp bestaat zijn geïnspireerd op de bilboquet, een spel dat in de 16e eeuw in Frankrijk ontstond en waaraan Malouins ontwerp zijn naam dankt.

Met de Bilboquet lamp transformeert Malouin het gebruik van licht. Niet alleen in het ontwerp, maar het speelse aspect staat ook centraal in de keuze van het kleurenpalet: salie, tomaat en linnen zijn de drie kleuren die niet alleen de behuizing van de lamp kleuren, maar ook het snoer en de stekker, waardoor een visueel samenhangend geheel ontstaat.

Bilboquet is ontworpen om zich aan te passen aan verschillende behoeften: naast de verstelbare cilinder kan het snoer vrij worden gelaten of verborgen, veilig bevestigd in een daarvoor bestemde sleuf onder de voet.

Het duurzame ontwerp van de Flos tafellamp
De duurzaamheid van Bilboquet is duidelijk vanaf het begin van het project, via de materiaalkeuze en het hele teeltproces.

De buitenste behuizing van de lamp is gemaakt van een speciaal polycarbonaat dat is afgeleid van een bijproduct van de teelt van papier in plaats van aardolie.

In het proces waarbij cellulose uit hout wordt gehaald om papier te maken, ontstaat een speciale viskeuze vloeistof die in het Zweeds "tallolja" en in het Engels "tall oil" wordt genoemd. Dankzij een recent geïntroduceerd industrieel proces kan deze olie, die traditioneel wordt gebruikt voor het maken van inkt, nu worden gebruikt om polycarbonaat te maken met dezelfde eigenschappen als conventioneel polycarbonaat.

Dit resulteert in een duurzaam plastic materiaal op basis van hernieuwbare natuurlijke bronnen, waarvoor geen landgebruik of waterverspilling nodig is, in tegenstelling tot andere biogebaseerde plastics die speciaal verbouwd moeten worden.

Wat de stalen bol van de lamp betreft, is de traditionele anticorrosieve galvanische coating die werd gebruikt om te beschermen tegen oxidatie en om de vorm te verbeteren, vervangen door een PVD (Physical Vapor Deposition) oppervlaktebehandeling, waardoor hoge esthetische kwaliteiten worden verkregen zonder dat invasieve productie processen nodig zijn.

Lees verder: archiproducts.com

Publicatiedatum: