Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Economisch beeld vermindert in oktober

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS was in oktober negatiever dan in september, meldt het CBS. In de Conjunctuurklok van oktober presteerden 7 van de 13 indicatoren slechter dan hun langjarige trend.

De conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s.



Consumenten- en producentenvertrouwen iets minder negatief
Consumenten waren in oktober wat minder negatief dan een maand eerder. Hun vertrouwen lag ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen van producenten was in oktober ook wat minder negatief dan in september. Het producentenvertrouwen lag ook onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Consumptie huishoudens, investeringen en export groeien
Het volume, werkdaggecorrigeerd, van de goederenexport was in augustus 0,6 procent groter dan in augustus 2022. De groei volgt op een paar maanden met krimp. In augustus was vooral de export van machines, apparaten en transportmiddelen groter.

In augustus 2023 hebben huishoudens 0,5 procent meer goederen en diensten gekocht, voor prijsveranderingen en koopdagpatroon gecorrigeerd, dan in augustus 2022. Opnieuw kochten ze meer diensten, maar minder goederen.

In augustus 2023 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 6,3 procent groter dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat er meer is geïnvesteerd in transportmiddelen (vrachtwagens, personenauto’s en vliegtuigen), gebouwen en infrastructuur.

Productie industrie 8 procent lager in augustus
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 8,0 procent lager dan in augustus 2022. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis. Ten opzichte van juli daalde de productie met 0,7 procent in augustus.

Publicatiedatum: