Dient onder andere als vervanger van schuimrubber in meubels

25.000 euro subsidie van Dinamo Fonds voor bouw van wolschuimmachine

Het Dinamo Fonds steunt ontwerper Christien Meindertsma die met succes een machine heeft gebouwd die wolschuim maakt uit heideschapenwol. “Wolschuim is een nieuw driedimensionaal wolvilt dat machinaal en zonder water te gebruiken te produceren is, zo’n materiaal bestond nog niet”, aldus Christien Meindertsma.


Christien Meindertsma.

De beoogde toepassingsgebieden van het materiaal zijn breed omdat het materiaal in verschillende vormen en in verschillende dichtheden gemaakt en verwerkt kan worden zoals; isolatiemateriaal, akoestische verbetering, vervanger van schuimrubber in meubels, speelgoed en beschermend verpakkingsmateriaal. “Het nieuwe materiaal dat we willen produceren bestaat alleen uit wol en binnen dit project willen we werken met de wol van schapen die onderdeel uitmaken van natuurbeheer”, aldus Meindertsma.

De 25.000 euro stelde Meindertsma in staat om de wolschuim-machine te ontwikkelen en geeft haar ook de ruimte om het productieproces van wolschuim verder nog te perfectioneren. Door een eerlijke prijs voor de kwalitatieve wol van de Kempische heideschapen te betalen die verwerkt wordt, maakt het wolschuim tot een duurzaam en circulair materiaal. Het uiteindelijke doel is om met de machine een breed toepasbaar nieuw materiaal te gaan produceren dat alleen uit wol bestaat en dat herders op termijn de kans krijgen op meer inkomsten voor het beheer van de schaapskuddes met bijzondere heideschapenrassen.

De Kempische heideschapen vormen de grootste heideschapen populatie (15.000 à 20.000) met een hoge kwaliteit wol. Stijgende inkomsten voor de schaapskuddes zijn hard nodig om de inzet als natuurgrazers te kunnen garanderen, ze zijn onmisbaar voor het behoud van de biodiversiteit in Noord-Brabantse en Limburgse heide -en natuurgebieden.

Het Dinamo Fonds steunt projecten die het gebruik van heideschapenwol als natuurproduct stimuleren om zo ook herders en schaapskuddes op termijn met meer inkomsten te steunen. Zo ontvingen eerder het Hollands Wol Collectief Janne de Hoop en Mirthe Snoek (wolkwaliteitsonderzoek), schapenscheerder Dirk Jan Van Dalfsen/ Wolterra (wolkorrels) en herder Daniel Versteegh/Herders Bed stimuleringsbijdragen voor hun projecten die herwaardering en gebruik van heideschapenwol als doel hebben.

Meer informatie:
Christien Meindertsma
info@christienmeindertsma.com
www.christienmeindertsma.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.