Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Gemiddelde Belg is ’s nachts een nerveuze pinguïn'

Samsung analyseert de Belgische slaapkwaliteit tijdens 716 miljoen nachten

Samsung deed het grootste slaaponderzoek ooit. Uit de 716 miljoen geanalyseerde nachten, blijkt dat de wereld voor een slaapdilemma staat. We slapen wereldwijd slechter dan ooit: de slaapschuld ligt vooral bij jongeren hoog. Toch blijkt de Belg gemiddeld genomen lang genoeg te slapen. Maar, laat Samsung weten in een persbericht, de gemiddelde Belg is ’s nachts een nerveuze pinguïn.



Steeds meer mensen begrijpen dat slaap belangrijk is voor je gezondheid. Data uit de Samsung Health-app leren dat mensen steeds meer interesse hebben voor hun slaappatroon: het aantal gebruikers dat een jaar lang minstens één keer per week actief hun slaap registreerde, is de voorbije twee jaar met 182% toegenomen.

Toch blijft de vraag bestaan: hebben we goed geslapen? Samsung beantwoordt nu deze vraag met een van de grootste onderzoeken naar slaapgezondheid ooit. De techgigant analyseerde wereldwijd 716 miljoen nachten om het slaapgedrag van de Samsung Health-gebruikers in kaart te brengen. Helaas blijkt dat de kwaliteit van onze slaap afneemt. De wereld staat dus voor een slaapdilemma.



De wereld slaapt minder maar de Belg meer
De gemiddelde slaapduur is wereldwijd gedaald van 7 uur en 3 minuten naar 6 uur en 59 minuten. Dat is onder de drempel van 7 uur die wordt aanbevolen door de National Sleep Foundation. Opmerkelijk is dat de gemiddelde slaapduur in België boven deze aanbevolen drempel ligt. Belgen slapen gemiddeld 7 uur en 28 minuten.

Een ander opvallend aspect is de toename van de tijd dat we wakker zijn tijdens de slaap. De slaapefficiëntie (de verhouding tussen de werkelijke slaaptijd en de totale tijd die we elke nacht in bed doorbrengen) neemt hierdoor af, wat de slaapkwaliteit niet ten goede komt.

Slaapschuld grote gevolgen voor jongeren
Inconsistente slaappatronen hebben ook invloed op de slaapkwaliteit. Slaapschuld – een maatstaf voor slaapinconsistentie die de kloof aangeeft tussen de hoeveelheid slaap op weekdagen en die in het weekend – speelt ook een negatieve rol in de mondiale slaapproblemen.

De slaapschuld is het hoogst onder jongeren. Twintigers hebben bijna het dubbele van de slaapschuld van 70-plussers: respectievelijk 49 minuten versus 29 minuten. Per regio heeft Azië met 41 minuten de laagste slaapschuld, terwijl Latijns-Amerika met 47 minuten de hoogste heeft. België positioneert zich tussen deze regio’s met een gemiddelde slaapschuld van 42 minuten en 47 seconden. Wereldwijd slapen mensen in het weekend gemiddeld 44 minuten extra.



Slaapcoaching helpt
Samsung biedt een reeks slaapcoachingprogramma’s aan om de slaapkwaliteit te verbeteren. Het techbedrijf is ervan overtuigd dat kleine, dagelijkse gewoonteveranderingen kunnen leiden tot een betere slaapkwaliteit. Deze programma’s coachen en motiveren de gebruiker, gebaseerd op zijn uniek slaapdier, door een maand lang met de Galaxy Watch6 samen aan de slag te gaan. De tool motiveert mensen onder meer om ‘s ochtends snel uit bed komen, een regelmatige wektijd te hebben en overdag actief te zijn.

Bron: Samsung

Publicatiedatum: