Import uit China afgenomen in 2023, export toegenomen

Van januari tot en met juli 2023 importeerde Nederland voor bijna 70 miljard euro aan goederen uit China. Dat was bijna 5 miljard minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De uitvoer van goederen naar China nam wel toe, met 16 procent tot 11,8 miljard euro. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers en cijfers van Eurostat.
De daling van de importwaarde volgt op een stijging in 2022 van 17 miljard euro, die deels het gevolg was van prijsstijgingen.De Europese Unie als geheel importeerde in de eerste zeven maanden van dit jaar voor ruim 45 miljard euro minder uit China (van 352 miljard naar 306,5 miljard euro). Van deze daling komt 43 procent door de sterke afname van de import van Chinese goederen door Duitsland (van 77 miljard euro naar 57 miljard euro).Het aandeel van China in de import van goederen (zonder doorvoer) kwam in 2020 voor het eerst boven de 10 procent uit. In 2022 was dit weer gedaald naar 9 procent. Ook haalden Nederlandse bedrijven relatief minder grondstoffen en halffabricaten uit China. In 2020 kwam nog 6,8 procent hiervan uit China. In 2022 was dit gedaald naar 5,1 procent, lager dan in 2015 (5,5 procent).


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.