In het AVROTROS-programma De wereld van morgen staat dit keer de toekomst van wonen centraal. Roos Moggré en Soy Kroon onderzoeken hoe onze huizen en leefomgeving er over 20 jaar uit moeten zien om comfortabel te blijven wonen. Daarnaast wordt in het programma de winnaar van de Nederlandse Innovatieprijs 2023 bekendgemaakt door Hila Noorzai.
De wereld van morgen. Foto: AVROTROS.
In het jaar 2050 woont tweederde van de bevolking in de stad. Hitte is een steeds groter probleem en daarom zullen steden radicaal moeten veranderen. Roos en Soy kijken in Amsterdam en Barcelona naar oplossingen om de opwarmende steden leefbaar te houden.
Maar het merendeel van de Nederlanders woont natuurlijk gewoon in bestaande bouw, zoals de bewoners van Assendorp in Zwolle. In deze wijk blijkt het gemiddeld 8 graden warmer te zijn dan in de rest van Zwolle. Bewoners hebben samen voor de wijk een plan bedacht, genaamd 50 tinten groen, om hun wijk weer leefbaar te krijgen.
Gelukkig zijn innovatieve wetenschappers en ontwerpers volop aan het experimenteren op plekken waar geen bouwregels gelden. Roos gaat langs bij het experimentele dorp The Green Village in Delft waar ze al lang weten hoe je je huis koel houdt, bijvoorbeeld door bioreceptief beton op je muur aan te brengen. Soy leert in Eindhoven dat een duurzame woning mooi kan zijn en ook nog eens oplossingen biedt voor het dramatische woningtekort onder studenten en starters. Met een VR bril op ontdekt hij hoe aantrekkelijke hoogbouw op de kaart wordt gezet.
Dat er al toekomstbestendige woningen bestaan, zien Roos en Soy in de pionierswijk Oosterwold in Almere. Hier mocht men zonder regels zelf kiezen wat voor duurzame woning ze wilden bouwen en het resultaat leert dat dit soort experimenten leiden tot innovatieve oplossingen. Als dit de toekomst van wonen is, hoe schaal je het op?
Bron: AVROTROS