Dit zijn de gevolgen van duurder lenen

We hebben er allemaal mee te maken: geld lenen is duurder. Dat grijpt op allerlei manieren in op onze economie en ons dagelijkse leven. Hoe precies? De Nederlandsche Bank (DNB) zet het op een rijtje.

In het afgelopen anderhalf jaar zijn wereldwijd de rentes flink omhooggegaan, als gevolg van renteverhogingen van de Europese Centrale Bank (ECB) en andere centrale banken. Geld lenen bij een bank, bijvoorbeeld voor een hypotheek, kost hierdoor een stuk meer. Aan de andere kant krijgen we ook weer wat rente op ons spaargeld. Dit merken we direct.

Er zijn ook gevolgen van stijgende rentes waar we indirect iets van merken. Voor bedrijven is het bijvoorbeeld ook duurder om geld te lenen voor investeringen en dat merken we uiteindelijk aan de prijs van hun producten. Ook de overheid moet meer betalen voor leningen. Dat betekent dat de schuld oploopt en er minder geld is voor andere zaken. En dan zijn er ook beleggers die veel merken van hogere rentes.

De rente omhoog, waarom ook alweer?
Maar eerst: hoe komt het dat de rente een stuk hoger is dan pak ‘m beet een anderhalf jaar geleden? Dat komt vooral omdat centrale banken de rente in die periode stapsgewijs hebben verhoogd, om zo de inflatie onder controle te krijgen. Dat laatste is de belangrijkste taak van centrale banken. Een te hoge inflatie leidt door snelle prijsveranderingen tot grote onzekerheid. En dat willen centrale banken voorkomen.

Een hogere rente is een belangrijk instrument om de inflatie naar beneden te krijgen. Als de rente namelijk hoger is, wordt het interessanter geld te sparen en niet uit te geven. En als we minder uitgeven, dan is er dus minder vraag naar producten. En als er minder vraag is, dan stijgen prijzen vanzelf minder hard: een lagere inflatie dus.

Bekijk hier het complete artikel waar de impact op huishoudens, bedrijven, banken en overheden los aanbod komen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.