Inflatie daalt naar 0,2 procent in september

Consumentengoederen en -diensten waren in september 0,2 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het CBS. In augustus was de inflatie 3,0 procent.

Foto ter illustratie. © Tero Vesalainen | Dreamstime.com

De prijsontwikkeling van energie heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie. Het CBS maakt naast het algemene inflatiecijfer ook elke maand het inflatiecijfer bekend waar de prijsontwikkelingen van energie en motorbrandstoffen zijn uitgehaald. In september was de inflatie zonder energie en motorbrandstoffen 5,5 procent. In augustus was dat 6,4 procent.

Vooral de prijsontwikkeling van energie (gas, elektriciteit en stadsverwarming) zorgde voor een daling van de inflatie. In september was energie ruim 57 procent goedkoper dan in september vorig jaar. In augustus waren de prijzen bijna 47 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. De prijsontwikkeling van energie heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie. Dit komt met name door de hoge prijzen vorig jaar.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.