Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dit zijn de winnaars van Duurzaam Wonen Awards 2023

Op de vt wonen&design beurs vorige week zijn de Duurzaam Wonen Awards 2023 uitgereikt. De vakjury riep donderdagavond (5 oktober) de deelnemers uit tot winnaars: Cooloo - Beste Duurzame merk, Cay - Beste Duurzame Starter en De Houtbroeders - Duurzame Maker. Ubed is uitgeroepen tot publiekslieveling.

The Substitute is het platform en community voor het duurzame alternatief en organiseert ook de Duurzaam Wonen Awards. Deze Awards zijn in het leven geroepen om producenten van duurzame woonproducten extra in het zonnetje te zetten. De vakjury keek bij de inzendingen naar specifieke thema’s als grondstoffen en materialen, productielocatie, productieproces, arbeidsomstandigheden, vervoer, levensduurverlenging, bedrijfsvisie en missie, de impact en certificeringen en uiteraard ook het design!Cooloo
Cooloo kiest voor de lokale productie van designproducten & refurbishment van design klassiekers op basis van lokale afvalstromen. Het merk ontwikkelde een circulaire coatingtechniek op basis van restmaterialen uit onder andere de Brabantse leerindustrie, gerecycled textiel uit Twente en Duitsland, wijnkurken uit de horeca en hergebruikt zachtschuim uit Duitsland, Polen en Hongarije.

Cay
Door het bedenken van circulaire en modulaire keuken- en interieuroplossingen wil Cay de afvalberg reduceren. De ontwerpen Cûli en Pântry worden zoveel mogelijk gereedschaploos en remontabel geproduceerd. Daarvoor ontwikkelde Cay een demontabele houtverbinding die garandeert dat de keukens makkelijk verhuisbaar zijn en aan te passen aan veranderde omstandigheden. Uitgangspunt van het efficiënte productie- en montageproces is hergebruik in plaats van recycling.

Houtbroeders
Vanuit liefde voor het ambacht en veel kennis van lokaal hout werken de Houtbroeders aan degelijke, tijdloze spullen. Door de meubels zo te ontwerpen dat ze naar eigen smaak aangepast kunnen worden ruimen ze de behoefte om die ooit nog eens te vervangen uit de weg en maken ze de erfstukken van de toekomst. Bovendien onderstrepen ze zo de vitaliteit van het meubelmakersvak.

Ubed
Alleen al in Nederland worden jaarlijks meer dan anderhalf miljoen matrassen afgedankt. Ubed wil het afvalprobleem binnen de matrassenindustrie stelselmatig aanpakken. De productie van modulaire matrassen met verwisselbare onderdelen zou garant moeten staan voor substantiële verlenging en zelfs verdubbeling van de levensduur. In tegenstelling tot veel concurrenten gebruikt Ubed geen vochtgevoelig en lastig recyclebaar schuim maar is de hele matras van de lijm tot aan de hoes gemaakt van recyclebaar polyester en vrij van schadelijke chemicaliën.

Over de vakjury
De vakjury, bestaande uit Geert-Jan Smits: ondernemer, oud oprichter van Flinders, mede-eigenaar van RSGA Design en adviseur van en investeerder in duurzame startups; Wisse Trooster: ontwerper en curator voor Isola Design District met een focus op jong talent en duurzaam design; Marije Remigius: oprichter van Circu Leren, waarmee zij interieurontwerpers, architecten, opdrachtgevers en makers ondersteunt om projecten circulair uit te voeren en Jack Meijers: freelance journalist, onder andere voor Eigen Huis & Interieur, beoordeelden de inzendingen.

Uit het juryverslag: "Het is interessant om te zien hoe prille start-ups in transparantie en innovatie vaak het voortouw nemen. Hopelijk prikkelen ze de grotere spelers om in hun voetsporen te treden."

Meer informatie:
vt wonen&design beurs
www.vtwonen.nl

Publicatiedatum: