Woningmarkt trekt aan, huizenprijzen in de lift

Het derde kwartaal staat doorgaans bekend om het laagste aantal hypotheekaanvragen in een jaar vanwege de zomervakantie. Opvallend genoeg blijkt uit de gegevens van Ingage Franchise -het moederbedrijf van hypotheekadviesketens De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur- dat het aantal hypotheekaanvragen van huizenkopers (starters en doorstromers) in het derde kwartaal op hetzelfde niveau blijft als het voorgaande kwartaal.

Dit bevestigt de stijgende trend die begon in het eerste kwartaal van dit jaar. Tussen de grote steden zien we echter verschillen, waarbij Den Haag en Utrecht wat achterblijven, terwijl Eindhoven de sterkste stijging laat zien. In vergelijking met het voorgaande jaar is het aantal oversluitingen aanzienlijk afgenomen, terwijl het aantal verhogingen redelijk stabiel blijft.


Villa te koop in Venray. Foto: Funda.

Niet alleen het aantal verkopen, maar ook de ontwikkeling van de huizenprijzen wijst op een opleving van de woningmarkt. Onze index toont een stijging van 3,0% ten opzichte van het tweede kwartaal, wat een grotere toename is dan het vorige kwartaal (1,2% vergeleken met het eerste kwartaal). In veel delen van Nederland is het weer gebruikelijker om boven de vraagprijs te bieden en/of zonder ontbindende voorwaarden te kopen. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2022 zijn de huizenprijzen per saldo 6,1% gedaald.De toename van hypotheekaanvragen komt voor een groot deel door starters, maar hypotheekadviseurs zien in minder mate ook een stijging van aanvragen vanwege echtscheidingen, verbouwingen/verduurzaming, verhogingen (opname overwaarde) en doorstromers. Zelfs het zorgenkindje nieuwbouw liet zowaar een lichte stijging zien, maar daar lijken gegeven kortingen door projectontwikkelaars op de verkoopprijzen van bestaande projecten de oorzaak te zijn. Bijna 60% van alle doorstromers (kopers van een volgende koopwoning) maakt gebruik van het recht om de oude hypotheekrente mee te verhuizen (meeneemhypotheek).

Een opmerkelijke trend is de stijging van het aandeel appartementen, zoals te zien is in de bovenstaande grafiek op basis van onze eigen gegevens. In het najaar van 2019, toen de hypotheekrente snel daalde, zakte dit percentage. Sinds het begin van vorig jaar, toen de hypotheekrente weer begon te stijgen, zien we echter een toename. Deze verschuiving lijkt te worden veroorzaakt door verminderde interesse van beleggers in huurwoningen vanwege de hogere hypotheekrente en overheidsmaatregelen die zijn genomen. Veel beleggers hebben de afgelopen periode hun appartementen verkocht, wat juist starters de kans geeft om weer in te stappen. Het is echter belangrijk voor huizenkopers om zich met het oog op de toekomst bewust te zijn van het feit dat het verduurzamen van appartementen soms lastig kan zijn vanwege besluitvorming en beschikbare financiële middelen binnen de Vereniging van Eigenaren (VvE).

Verschillende factoren kunnen in het komende kwartaal invloed hebben op de woningmarkt. Een toenemende schaarste kan leiden tot een afname in het aantal woningverkopen, aangezien mensen moeite hebben om een geschikte woning te vinden. Bovendien kan het consumentenvertrouwen worden beïnvloed door gebeurtenissen zoals de faillissementen van enkele grote winkelketens. Uiteraard spelen ook de ontwikkelingen van de hypotheekrente en de energieprijzen een belangrijke rol.

Bron: De Hypotheekshop


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.