Onderzoek Consumentenbond naar wanpraktijken:

'IKEA-producten worden op Amazon voor het zesvoudige verkocht'

Goedkope huismerkproducten van Action, Lidl en IKEA staan op Amazon.nl en Bol.com voor woekerprijzen. Aanbieders vragen daar een veelvoud van de oorspronkelijke prijs. Soms gaan prijzen meer dan vijf keer over de kop. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.

Op Amazon.nl vallen veel IKEA-producten op. Het populaire Martorp-bestek kost daar €120,34. Bij de woonwinkel zelf kost het €34,99. En consumenten betalen op Amazon.nl €625 voor het schuimmatras Åkrehamnen (Beste Koop en Groene Keuze volgens de Consumentenbond), terwijl die bij IKEA €199 kost. Vaak staat er niet bij dat het om een IKEA-product gaat.


Schuimmatras Åkrehamnen van IKEA.

Afgezet
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Consumenten worden afgezet. De externe verkopers kiezen vooral populaire producten, die in de stenen winkels snel uitverkocht zijn. Niet alleen omdat consumenten ze en masse kopen. Maar dus ook doordat een aantal profiteurs die spullen groot inslaat om vervolgens voor veel meer geld door te verkopen. En daarbij wordt ze door de verkoopplatforms geen strobreed in de weg gelegd."

Reactie winkels
De Consumentenbond vroeg de winkels om een reactie. Action en Lidl zeggen op de hoogte te zijn, maar er niets tegen te (kunnen) doen. IKEA zegt het doorverkopen buiten IKEA-winkels te verbieden en hier actief op te controleren. Ook Bol.com en Amazon.nl zijn op de hoogte,. Zij geven aan dat verkopers vrij zijn om zelf hun prijzen te bepalen. Wel zouden beide platformen controleren op al te grote prijsafwijkingen. Molenaar: "Die controle lijkt voor Action-, Lidl- en IKEA-producten vooralsnog een wassen neus."

Bron: Consumentenbond


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.