Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zorgen centrale banken over inflatie houden aan: stijging marktrentes zet door

Van Bruggen Adviesgroep laat weten dat het belangrijk is om de ontwikkeling van de marktrentes goed in de gaten te houden als voorspeller voor de ontwikkeling van de hypotheekrentes. Het slechte nieuws is dat de trend van de kapitaalmarktrentes al enkele weken heel licht stijgend is.Zorgen centrale banken over inflatie
Afgelopen week maakte de Fed, de centrale bank van de Verenigde Staten, bekend dat ze haar rente gelijk hield. Uit de toelichting was op te maken dat ze later dit jaar misschien nog wel een renteverhoging wil doorvoeren. Reden is dat de inflatie naar het oordeel van The Fed nog steeds niet hard genoeg naar beneden gaat. Voor 2024 worden daarom maar twee kleine renteverlagingen verwacht, terwijl eerder nog vier renteverlagingen werden verwacht.

De Europese Centrale Bank (ECB) voerde twee weken geleden wel een renteverhoging door, maar gaf aan dat dit waarschijnlijk de laatste renteverhoging was. Maar ook in Europa zijn de zorgen over de inflatie nog niet verdwenen. Wie de hoop had dat er meer rust zou komen na de vergaderingen van de centrale banken kwam bedrogen uit. De marktrentes stijgen door. In onderstaande grafiek geeft de oranje lijn de ontwikkeling weer van de kapitaalmarktrente voor Nederlandse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar. Bij andere langlopende leningen op de financiƫle markten ziet Van Bruggen Adviesgroep eenzelfde ontwikkeling.

Publicatiedatum: