Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
1000 mensen op straat zonder enige compensatie

FNV: ‘Triest dat eigenaar BCC na faillissement huilt over loonkosten’

Vrijdag is elektronicaketen BCC officieel failliet verklaard. Ongeveer 1000 werknemers komen daarmee op straat te staan en kunnen fluiten naar een transitievergoeding. Voor sommige medewerkers betekent dit na jaren trouwe inzet een verlies van tienduizenden euro’s.

Vakbond FNV vindt het triest en schofferend dat BCC-eigenaar Michiel Witteveen de ondergang van zijn winkels ook nog eens wijdt aan de loonkosten. ‘Dat is een trap na aan de trouwe medewerkers’, zegt vakbondsbestuurder Linda Vermeulen van FNV Handel.

‘De lonen in de winkelstraat zijn zo’n beetje het laagst van heel Nederland’, vervolgt Vermeulen. ‘De rekening van het faillissement wordt nu door de eigenaar van de keten zonder blikken of blozen bij de samenleving en de werknemers neergelegd. Dat is enorm sneu.’ Het UWV neemt nu de betalingen aan medewerkers over.

Doorstart op kosten samenleving
Bij een faillissement hebben werknemers geen recht op een transitievergoeding. Dat geld zouden ze wel krijgen bij een reorganisatie. Volgens de FNV ontloopt eigenaar Witteveen zijn verantwoordelijkheid naar zijn werknemers: ‘In de media wordt al gespeculeerd over een doorstart’, zegt bestuurder Vermeulen. ‘Dat is een nachtmerrie voor de werknemers want die lopen hierdoor geld mis dat ze bij een reorganisatie wel hadden gekregen. Met een doorstart legt de eigenaar de lasten bij de samenleving. Vervolgens wil hij met een goedkoop bedrijf zonder schulden weer verder gaan. Het wordt tijd dat we als samenleving kritischer gaan kijken naar deze graai-constructies.’

Zucht naar grote geld
Volgens de FNV komen de problemen van de grote ketens niet door de kosten van de lonen, maar door de zucht van de eigenaren naar het grote geld. Menig winkelmerk wisselt eens in de paar jaar van eigenaar. Steeds weer zijn dat partijen die echt niet vanwege hun winkelhart instappen, maar omdat zij een kans zien om geld uit het bedrijf te onttrekken. FNV-bestuurder Linda Vermeulen is er duidelijk over: ‘De rechten van de werknemers moeten gerespecteerd worden en niet via geitenpaadjes worden omzeild. Door te kiezen voor een faillissement en een doorstart in plaats van een reorganisatie geeft BCC mensen die jarenlang hard voor ze hebben gewerkt nog eens een hele harde trap na.’

FNV biedt advies en hulp
De FNV staat medewerkers van BCC die vakbondslid zijn bij met advies. Het faillissement van BCC wordt afgehandeld door een curator.

Publicatiedatum: