De groot- en detailhandelssector wordt geconfronteerd met aanzienlijke overschotten aan voorraad. Tijdens de coronapandemie plaatsten klanten extra bestellingen uit angst voor mogelijke tekorten. Deze plotselinge toename van bestellingen viel samen met de herstelde normale werking van toeleveringsketens. Echter, sindsdien is de vraag afgenomen, wat heeft geleid tot overschotten bij fabrikanten en winkeliers. Dat meldt Het Financieele Dagblad.
Economen beschrijven dit fenomeen vaak als het zweepslageffect. In eerste instantie vrezen alle schakels in de productieketens langdurige tekorten, waardoor ze hun voorraad opbouwen en de productie sneller groeit dan de vraag. Wanneer de vraag vervolgens afneemt, putten bedrijven eerst uit hun voorraden voordat ze weer nieuwe bestellingen plaatsen.
Voor degenen die hoopten dat de eerder dit jaar sterk gestegen prijzen van consumentenartikelen aanzienlijk zouden dalen, is er tot nu toe echter weinig verlichting. Bijvoorbeeld, meubels zijn met 7 procent duurder geworden.