'Groothandels en detailhandel kampen met aanzienlijke overschotten aan voorraad'

De groot- en detailhandelssector wordt geconfronteerd met aanzienlijke overschotten aan voorraad. Tijdens de coronapandemie plaatsten klanten extra bestellingen uit angst voor mogelijke tekorten. Deze plotselinge toename van bestellingen viel samen met de herstelde normale werking van toeleveringsketens. Echter, sindsdien is de vraag afgenomen, wat heeft geleid tot overschotten bij fabrikanten en winkeliers. Dat meldt Het Financieele Dagblad.

Economen beschrijven dit fenomeen vaak als het zweepslageffect. In eerste instantie vrezen alle schakels in de productieketens langdurige tekorten, waardoor ze hun voorraad opbouwen en de productie sneller groeit dan de vraag. Wanneer de vraag vervolgens afneemt, putten bedrijven eerst uit hun voorraden voordat ze weer nieuwe bestellingen plaatsen.

Voor degenen die hoopten dat de eerder dit jaar sterk gestegen prijzen van consumentenartikelen aanzienlijk zouden dalen, is er tot nu toe echter weinig verlichting. Bijvoorbeeld, meubels zijn met 7 procent duurder geworden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.