Hoe kon de brand in Ter Aar zo uit de hand lopen?

Geëxplodeerde gasfles vloog 200 meter door de lucht en 'stak' Zitmaxx in brand

In de avond van 9 juni 2023 ontstaat een brand bij plasticproducent TN Plastics aan de Hertog van Beijerenstraat te Ter Aar. Deze brand was van grote omvang en werd in korte tijd zeer intens.

Brandweer Hollands Midden heeft de afgelopen periode onderzoek gedaan naar dit incident. De eerste resultaten zijn inmiddels beschikbaar en zijn aan de gemeente aangeboden. Het onderzoek richtte zich met name op de vraag hoe het mogelijk was dat twee objecten die ruim 150 meter van elkaar lagen ogenschijnlijk gelijktijdig brandden.

Het onderzoek richtte zich daarom op twee vragen:
1. Kan het bijzondere brandverloop tijdens de brand in Ter Aar worden verklaard?
2. Welke factoren hebben bijgedragen aan het verloop van deze brand?

Voorlopige conclusie:
Ter hoogte van productiehal 3 van TN Plastics is brand ontstaan die snel om zich heen greep doordat er veel plastic, pallets, verpakkingsmaterialen en granulaat aanwezig was. De brand sloeg al snel over naar de naastliggende van Hameren Houthandel. De hitte van het vuur veroorzaakte rookgasexplosies en explosies van drukhouders. Een van de geëxplodeerde gasflessen die 200 meter door de lucht vloog is terecht gekomen in het gebouw van Zitmaxx en heeft daar een tweede brand veroorzaakt. Deze brand breidde zich uit naar het pand van Voortman Autoschade

Het team brandonderzoek vond een afgescheurd deel van een gasfles bij Zitmaxx. Deze lag onder de lichtstraat tussen de stalen meubelveren en meubelpoten van de bankstellen.

Lees hier het complete rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.