Na licht herstel in de voorgaande twee maanden

Economische barometer woonbranche zakt toch weer verder in het rood

De graadmeter voor de woonbranche, de woonbranche economische barometer, is in de maand augustus, na licht herstel in de voorgaande twee maanden, toch weer verder in het rood gezakt. De stand van de woonbranche economische barometer is in de maand augustus 4,4 punten gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Daarmee komt de barometerstand eind augustus op een stand van -12,0. Met uitzondering van de omzetontwikkeling van de woondetaillisten lieten alle deelindicatoren waaruit de barometerstand is opgebouwd de afgelopen maand een verslechtering zien. Voor het eerst sinds januari 2021 is nu ook het producentenvertrouwen negatief.

De woonbranche economische barometer is opgebouwd uit de volgende deelindicatoren:
Omzetontwikkeling woondetaillisten
De index van de omzetontwikkeling van woondetaillisten is over de maand juli 2023 uitgekomen op +3,5. Woonwinkels (winkels in meubels, verlichtingsartikelen en artikelen voor woninginrichting met een algemeen assortiment) noteerden in juli een toename van de omzetwaarde van 3,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder volgens het CBS. De omzetgroei werd echter wel volledig veroorzaakt door een hoger prijsniveau. Het verkoopvolume daalde met 1,3 procent.

Consumentenvertrouwen
De stemming onder consumenten was in augustus 2023 een fractie negatiever dan een maand eerder, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen daalde van -39 in juli naar -40 in augustus. Consumenten waren in augustus pessimistischer over de economie dan in juli. De deelindicator economisch klimaat kwam uit op -56, tegen -54 in juli. Ook de tijd voor het doen van grote aankopen vonden consumenten ongunstiger dan in juli.

Producentenvertrouwen
De producenten in de industrie waren in augustus negatief. Hun vertrouwen ging van 0,1 in juli naar -2,2 in augustus, aldus het CBS. Voor het eerst na 2020 hadden negatieve producenten de overhand op positieve producenten. Fabrikanten waren in augustus vooral negatiever over de verwachte productie in de komende drie maanden. Maar ook waren ze minder positief over hun orderportefeuille en negatiever over de voorraden gereed product.

Woningmarkt
In juli 2023 zijn er volgens cijfers van het CBS en het Kadaster 14.925 bestaande koopwoningen verkocht. Dat is 9,1 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van de maand juni werden er in juli zelfs 10 procent minder bestaande koopwoningen verkocht in Nederland. De deelindicator van de woningmarkt is van 5,9 in juli gezakt naar -9,1 in augustus 2023.

Toelichting op de woonbranche economische barometer
De woonbranche economische barometer geeft een actueel beeld van het economisch klimaat in de woonbranche. De barometer is opgebouwd uit een aantal marktcijfers die sterk bepalend zijn voor de woonbranche, zoals het consumentenvertrouwen, producentenvertrouwen, indexcijfers over de woningmarkt en het indexcijfer van de omzetontwikkeling van woondetaillisten in Nederland. Het saldo van deze indexcijfers vormt de stand van de woonbranche economische barometer. Een negatieve stand van de barometer duidt op een krimpende markt. Staat de barometer boven de nullijn dan is er sprake van groei.

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR Almelo
0546 45 66 62
info@marktdata.nl
www.marktdata.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.