Het verhaal achter de verdwenen winkels

Wat is er de afgelopen 20 jaar veranderd in onze stadscentra?

Binnensteden veranderen meer dan we denken. Er heeft een transformatie plaatsgevonden van koopcentra naar centra met een steeds meer diverse functie. Het aantal winkels in het centrum van de 17 grootste Nederlandse steden is de afgelopen 20 jaar flink afgenomen. Van 11.372 detailhandelspanden in 2004 naar 8.595 nu. Een afname van bijna 25%. Eind vorige eeuw werd in de binnensteden vooral gewinkeld, terwijl we in de huidige binnensteden winkelen, wonen, werken én recreëren. De vraag is dan: “Wat is er met deze 2.800 winkels gebeurd?”Locatus geeft antwoord op deze vraag, maar licht eerst twee begrippen toe: detailhandel en retail. Detailhandel (oftewel winkels) zijn publiek toegankelijke commerciële functies, waar je een fysiek product koopt, dat je niet ter plekke consumeert. De definitie van detailhandel is door de overheid vastgelegd en wordt ook gebruikt in bestemmingsplannen. Zie ook deze link.

Onder Retail verstaan we alle publiek toegankelijke commerciële functies (ook als panden tijdelijk leeg staan). Dus niet alleen de chocoladewinkel, kledingzaak of supermarkt (detailhandel), maar ook de kapper, tattoo shop, apotheek en het restaurant of tankstation.

Veranderingen volgen in database
De Locatus retaildatabase bevat alle verkooppunten in Nederland. Als een winkel leeg komt te staan, of verandert naar horeca of een andere commerciële dienstverlener, ziet Locatus dit in hun database. Er zijn echter ook veel panden die totaal andere – niet-retail – functie krijgen. Ze veranderen in een woning of kantoor of ze worden wellicht gesloopt of samengevoegd met een ander pand. In die gevallen is er sprake van een transformatie.

Zodra een pand geen retailfunctie meer heeft, verdwijnt deze uit de retaildatabase, waardoor ze niet weten wat na een transformatie de nieuwe functie is. Via het BAG kan daar wel iets over gezegd worden, maar vaak is de informatie uit het BAG te algemeen (veel mengfuncties) en verre van betrouwbaar. Toch willen ze meer inzicht in het transformatieproces, dus zijn ze zelf op onderzoek gegaan.

Lees hier de complete blog van Locatus.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.