CBS: 'Consumenten waren in augustus iets negatiever dan een maand eerder'

Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok van het CBS was in augustus negatiever dan in juli, meldt het CBS. In de Conjunctuurklok van augustus presteerden 6 van de 13 indicatoren beter dan hun langjarige trend.

De conjunctuurklok is een hulpmiddel voor het bepalen van de stand en het verloop van de Nederlandse conjunctuur. In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand c.q. het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd. Het conjunctuurbeeld volgens de Conjunctuurklok betreft een macro-economisch beeld en het gaat niet in gelijke mate op voor alle huishoudens, bedrijven of regio’s.


Foto ter illustratie © Engdao Wichitpunya | Dreamstime.com

Consumenten- en producentenvertrouwen gedaald
Consumenten waren in augustus iets negatiever dan een maand eerder. Hun vertrouwen lag ver onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Het vertrouwen van producenten daalde in augustus ook en was voor het eerst sinds 2021 negatief. Het producentenvertrouwen lag ook onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.

Consumptie huishoudens en investeringen groeien, export krimpt
In juni 2023 hebben huishoudens 1,2 procent meer aan goederen en diensten besteed, voor prijsveranderingen en koopdagpatroon gecorrigeerd, dan in juni 2022. Ze kochten zowel meer diensten als meer goederen.

In juni 2023 was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 7,0 procent groter dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat er meer is geïnvesteerd in transportmiddelen, machines, infrastructuur en gebouwen.

Het volume (werkdaggecorrigeerd) van de goederenexport was in juni 1,5 procent kleiner dan in juni 2022. Er zijn vooral minder chemische producten, metaalproducten en voedingsmiddelen uitgevoerd. De export van transportmiddelen, machines en apparaten was groter dan een jaar eerder.

Productie industrie bijna 8 procent lager in juni
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 7,7 procent lager dan in juni 2022. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis. Ten opzichte van mei steeg de productie met 0,7 procent in juni.

Minder faillissementen in juli
In juli zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 49 minder bedrijven failliet verklaard dan in juni, een daling van 16 procent. Het aantal faillissementen is echter al 15 maanden op rij hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Prijzen koopwoningen 5,5 procent lager in juli
In juli 2023 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 5,5 procent lager dan in juli 2022. De jaar-op-jaardaling is gelijk aan die van een maand eerder. Ten opzichte van juni 2023 stegen de prijzen met 0,5 procent in juli.

Minder gewerkte uren en vacatures, meer werklozen
Werknemers en zelfstandigen werkten in het tweede kwartaal van 2023 in totaal ruim 3,6 miljard uur. Dat is, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 0,3 procent minder dan een kwartaal eerder.

Eind juni stonden er 427 duizend vacatures open, 10 duizend minder dan aan het einde van het eerste kwartaal. Na acht kwartalen groei, tussen medio 2020 en medio 2022, is het aantal vacatures vanaf het derde kwartaal van 2022 afgenomen.

In juli 2023 waren 362 duizend mensen van 15 tot 75 jaar werkloos. Dat is 3,6 procent van de beroepsbevolking. In de afgelopen drie maanden nam het aantal werklozen toe met gemiddeld 6 duizend per maand.

De omzet van uitzendbureaus en arbeidsbemiddeling steeg in het eerste kwartaal 2023 met 3,2 procent in vergelijking met een kwartaal eerder.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.