Kan een kunststof schakelaar duurzaam zijn?

Kan een kunststof schakelaar duurzaam zijn? Om deze vraag alvast te beantwoorden: ja! Een schakelaar kan op verschillende manieren duurzaam zijn: door een productieproces dat vriendelijk is voor grondstoffen en het milieu, door het gebruik van recycled materialen en door het maken van schakelaars die jarenlang kunnen meegaan. Waarom is dit relevant? Omdat architectuur een som is van meerdere, individuele onderdelen waarbij elke fabrikant - maar ook elke ingenieur - zich moet afvragen hoe ze kunnen bijdragen aan duurzame architectuur, inclusief de keuze van een lichtschakelaar.

Op het eerste gezicht geen spectaculair nieuws: JUNG publiceerde voor de allereerste keer een duurzaamheidsrapport. Dit op vrijwillige basis en in overeenstemming met de GRI-standaard (Global Reporting Initiative), wat betekent dat het merk volledig transparant is over haar bedrijfsprocessen. En dit is geenszins vanzelfsprekend, want zelfs met veel inzet en positieve wil voor milieuvriendelijke producten zijn fabrikanten onderhevig aan verschillende beperkingen die eerst moeten worden overwonnen.

In 2021 werden in totaal ongeveer 28,5 miljoen producten vervaardigd in de JUNG-fabrieken van Schalksmühle en Lünen. Wat betreft de materiaalvoorziening, nemen elektrotechnische inzetstukken het grootste deel in. Deze zijn voornamelijk gemaakt van metaal zoals staal met een zink-magnesium coating, messing, roestvast staal en zilverdraad – zelfs in het geval van plastic schakelaars en wandcontactdozen.Alle foto's van de fabriek van Jung tonen de verwerkingsstappen van het thermo-hardende plastic productieproces. In de fabriek van SchoPlast Plastic GmbH, waarvan JUNG sinds 2016 mede-eigenaar is.

De duurzame innovaties van JUNG
In vergelijking met conventionele zinkcoatings biedt de zink-magnesium coating van de ondersteunende ringstructuren van de JUNG producten een betere bescherming tegen corrosie. Dankzij de goede vervormbaarheid draagt het materiaal bij aan minder slijtage van het gereedschap en minder stilstand tijdens de verwerking. Dit is een efficiëntere manier van werken en bespaart bovendien energie tijdens de productie. Het materiaal en productieafval kunnen daarnaast veelvuldig worden gerecycled. Voor technische onderdelen zoals aardingsbeugels, contactveren of aardingsstaven wordt getint messing gebruikt in plaats van waardevol koper. Roestvast staal wordt gebruikt voor sommige interne componenten. Beide metalen zijn volledig recyclable. De schakelcontacten zijn ten slotte gemaakt van zilverdraad vanwege zijn zeer goede elektrische geleidbaarheid.

De kunststof schakelaars van JUNG worden opgebouwd uit zichtbare frames en inzetstukken die bestaan uit thermohardende kunststof. Niet veel fabrikanten bieden deze technieken, hoewel het materiaal verschillende belangrijke voordelen heeft. Zo zijn thermohardende kunststoffen stoffen die na het uitharden niet kunnen worden vervormd en daardoor bijzonder robuust zijn. Bovendien zijn ze uiterst bestending tegen krassen, waardoor beschermende transportverpakkingen verminderd en zelfs geëlimineerd kunnen worden. Thermohardende kunststof wordt geproduceerd met ureum-formaldehyde (UF), formaldehyde gebaseerd op aardgas, ureum, methanol en cellulose. Het vereist geen grondstoffen op basis van aardolie en het benodigde formaldehyde wordt tijdens het productieproces bijna volledig gebonden. Thermohardende kunststof is bovendien een ideaal isolatiemateriaal, vuurvertragend en zelfdovend, waardoor er geen extra vlamvertragers nodig zijn. In vergelijking met thermoplasten worden er minder CO₂ en vluchtige componenten (VOS) uitgestoten tijdens de productie, en wordt er ook minder energie en water verbruikt. Aan het einde van zijn levenscyclus kan thermohardende kunststof ten slotte in gegranuleerde vorm worden gebruikt als vul- of straalmiddel. Er komen geen giftige stoffen vrij tijdens thermische recycling of storten, en er worden geen microplastics geproduceerd bij ontbinding.

Vanwege hun breukbestendigheid biedt JUNG ook producten aan gemaakt van thermoplasten, die de voorkeur hebben in openbare gebouwen waar een verhoogde weerstand tegen impact vereist is. Thermoplasten zijn kunststoffen die omgesmolten kunnen worden en ze worden geproduceerd uit aardolie-, aardgas- of steenkoolderivaten. Polycarbonaat (PC) en polyamide (PA) zijn de belangrijkste materialen die bij JUNG worden gebruikt. Polycarbonaat (PC) wordt gedeeltelijk gebruikt met herwerking van postindustrieel afval. Thermoplastisch afval kan ten slotte volledig worden gerecycled aan de hand van eenvoudige mechanische versnippering.

Over het duurzaamheidsrapport van JUNG 2021/2022
JUNG is zich bewust van haar verantwoordelijkheid als producent en werkgever voor het milieu en de mensen, en wil dan ook bijdragen aan het behoud van de wereld van vandaag, morgen en van de toekomstige generaties. Daarom werd het duurzaamheidsrapport van JUNG 2021/2022 gepubliceerd, waarin het bedrijf transparant is over haar ESG-strategie (Environmental, Social Affairs and Governance). Het zal worden gebruikt om haar duurzaamheid te beoordelen op de drie gebieden van milieu, sociale zaken en bestuur (ESG).

Het rapport is professioneel opgesteld volgens de GRI UNIVERSAL STANDARDS 2021, en op basis van het concept opgesteld door Andrea Herold, Consulting & Sustainability Reporting (GRI), InteriorPark, en natuurlijk ook in nauwe samenwerking met het management. Het rapport biedt inzicht in de principes en geschiedenis van het bedrijf, legt de duurzaamheidsstrategie duidelijk uit, evenals alle aspecten van de productie en distributie van JUNG-oplossingen (inclusief alle milieu-impact zoals energieverbruik en emissies)? Ook logistiek en toeleveringsketens, en waterverbruik en afvalverwijdering komen aan bod. Het hoofdstuk "Mensen en Maatschappij" is gewijd aan de werknemers en hun arbeidsomstandigheden, het sociale engagement van JUNG, de internationale samenwerkingen en de eigen evenementformaten. Feiten en cijfers zijn steeds gebundeld in de bijlage.

Meer informatie:
Jung
www.jung.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.