Halfjaarresultaat van 2023:

Artemis Group laat solide bedrijfsontwikkeling zien 'in een zeer uitdagende marktomgeving'

Zoals verwacht werd de eerste helft van het boekjaar 2023 gedomineerd door mondiale economische en geopolitieke uitdagingen, die een impact hadden op de bedrijfsactiviteiten van de Artemis Group. Er moesten nog grotere inspanningen worden geleverd om de toeleveringsketens stabiel te houden. In veel landen bleef de inflatie stijgen en waren de wisselkoersen onderhevig aan sterke schommelingen. De Zwitserse frank bleef in de eerste helft van 2023 in waarde stijgen ten opzichte van bijna alle valuta, wat resulteerde in hoge translatieverliezen voor de Artemis Group. Over het geheel genomen bleef de consumentenvraag afnemen vergeleken met de sterke eerste helft van 2022, wat resulteerde in lagere volumes. Niettemin bleken veel van de bedrijfsactiviteiten van de Artemis Group veerkrachtig in deze uitdagende omgeving.

Bedrijfsprestaties Artemis Group
-Netto-omzet daalde met 2,1% naar CHF 1.788,3 miljoen (autonoom -0,5%)
-EBIT en EBIT-marge lager (respectievelijk -24,2% en 5,5% vergeleken met 6,7% vorig jaar) door aanhoudend hoge kosten voor logistiek, grondstoffen, componenten, energie
-Nettowinst daalde naar CHF 96,0 miljoen (-27,9%)
-De cashflow daalde naar CHF 168,0 miljoen (-13,8%)
-Eigen vermogen ratio iets hoger op 67,3% (vorig jaar 66,6%)

De geconsolideerde netto-omzet van Artemis Group daalde met CHF 39,1 miljoen (-2,1%) tot CHF 1.788,3 miljoen in de eerste helft van 2023 en daalde autonoom met 0,5%. Acquisitie-/desinvesteringseffecten werden meegerekend voor +3,3%, terwijl valutaomrekeningen een negatief effect hadden van 5,0%.

De eerste helft van 2023 bracht overwegend dalende bedrijfsresultaten (EBIT) voor de bedrijfsactiviteiten van Artemis Group. De EBIT van Artemis Group daalde van CHF 121,7 miljoen naar CHF 97,5 miljoen, een daling van CHF 24,2 miljoen. De overeenkomstige EBIT-marge daalde van 6,7% naar 5,5%. De nettowinst daalde naar CHF 96,0 miljoen (vorig jaar CHF 123,9 miljoen).

Als gevolg van de lagere nettowinst daalde de cashflow met 13,8% naar CHF 168,0 miljoen vergeleken met het voorgaande jaar, maar kon op een hoog niveau worden gehandhaafd. Het bedroeg 9,4% van de omzet (vorig jaar 10,7%). De eigenvermogensratio steeg licht van 66,6% per 31 december 2022 naar 67,3% per 30 juni 2023 en bleef daarmee onveranderd op een hoog niveau. In dezelfde periode lag de nettoschuld op hetzelfde niveau (CHF 186,1 miljoen).

Ontwikkeling van de bedrijfsactiviteiten van Artemis in één oogopslag
Gezien de uitzonderlijk moeilijke marktomgeving heeft de Franke Group de daaruit voortvloeiende uitdagingen over het geheel genomen goed doorstaan. Het was in staat de hogere inputkosten ruimschoots te compenseren door consistent prijsbeheer en een hoge mate van operationele flexibiliteit.

Vooruitzichten voor het lopende boekjaar
De vooruitzichten voor de economische ontwikkeling blijven gematigd en onzeker. Dit geldt vooral voor Europa en China. Kwetsbare toeleveringsketens, volatiele logistieke, grondstoffen- en energiekosten, maar ook de aanhoudend hoge inflatie en de sterk gestegen rentetarieven zullen de marktontwikkeling blijven belemmeren, vooral in de nieuwbouw- en renovatiesector. Hoewel de vooruitzichten voor veel activiteiten van de Artemis Group goed zijn, zien we de daling van de vraag van klanten en pakken we de situatie aan met tegenmaatregelen. Toch blijven wij vertrouwen houden. De Artemis Group is strategisch goed gepositioneerd en heeft een solide balans met een sterke eigen vermogenbasis en een zeer lage verhouding schulden/eigen vermogen.

Bron: Franke Group


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.