Opgelet: valse eHerkenning e-mails in omloop

Er zijn frauduleuze e-mails in omloop waarin de naam van eHerkenning wordt gebruikt. In de e-mail staat beschreven dat uit het handelsregister van eHerkenning is gebleken dat de bedrijfsgegevens gekoppeld aan het e-mailadres onvolledig bij hen zijn ingediend. En dat het belangrijk en essentieel is voor verschillende instanties en gemeentes om de volledige bedrijfsgegevens bij hen op te kunnen vragen indien nodig. In de e-mail wordt verzocht om zo spoedig mogelijk de contactgegevens van uw bedrijf bij te werken. Ga niet in op dit verzoek, want dit is een poging tot phishing. Klik dus niet op de linkjes en verwijder de e-mail direct. Dat meldt eHerkenning.Wat is phishing?
Phishing is een vorm van digitale oplichting. De berichten worden verstuurd in de vorm van bijvoorbeeld e-mails, SMS’jes of WhatsApp-berichten. De berichten lijken afkomstig van bekende en vaak betrouwbare organisaties, zoals overheidsinstellingen en banken. Zo proberen fraudeurs in het bezit te komen van inloggegevens, creditcardinformatie, pincode of andere persoonlijke informatie.

Hoe herkent u phishing e-mails?
Het is vaak lastig om het verschil te zien tussen een neppe en echte e-mail. Houd de volgende adviezen altijd in gedachten:

  • Afzender: Controleer het adres van de afzender, let vooral op wat er achter het @-teken staat. Het verschil tussen een legitiem en vals e-mailadres is soms moeilijk te onderscheiden.\
  • Aanhef: Bedrijven en instanties waar u klant van bent of zaken mee doet, gebruiken in veel gevallen uw naam. Wordt u met heel algemene termen, zoals “geachte heer/mevrouw” of “Beste klant”, aangesproken, let dan op.
  • Vragen naar persoonsgegevens/inloggegevens: In veel nepmails staat het verzoek om uw persoonsgegevens/inloggegevens “te controleren”, “bij te werken” of “aan te vullen”. U moet dan op een link klikken om dit te doen. Doe dit nooit zomaar.
  • Taalgebruik en vormgeving: De huidige generatie nepmails staan allang niet meer bol van de taal- en spelfouten. Ook de gebruikte logo’s en foto’s worden steeds professioneler. Let op onregelmatigheden en vergelijk ze met eerdere e-mails van het bedrijf waarvan u zeker weet dat ze echt zijn.
  • Spoed of laatste waarschuwing: Veel valse mailtjes proberen u onder druk te zetten door gebruik te maken van laatste waarschuwingen of spoedmeldingen.
  • Links: Links in nepmails kunnen ervoor zorgen dat er schadelijke software op uw computer wordt geïnstalleerd of leiden u naar valse websites. Klik dus nooit zomaar op de links en een e-mail die u niet vertrouwt.
  • Verkorte links: Vaak worden lange links verkort met diensten als bit.ly of t.co. Erg handig, maar u als ontvanger moet hier niet zo maar op klikken. U kunt niet controleren waar de link naartoe gaat.
  • Bijlagen: Een bijlage in een nepmail kan ervoor zorgen dat er schadelijke software op uw computer wordt geïnstalleerd. Open dus nooit zomaar een bijlage van een e-mail die u niet vertrouwt.

Meer informatie:
eHerkenning
www.eherkenning.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.