Norma wint rechtszaak tegen Serta

De Brabantse bedden- en matrassenproducent Norma, handelend onder G&G Sales International BV, heeft het auteursrecht van Luxury Bedding Company (LBC) niet geschonden. Ook is niet vastgesteld dat het bedrijf onrechtmatig heeft gehandeld op het gebied van slaafse nabootsing. LBC op haar beurt kan wel onrechtmatig handelen worden verweten. "Onder de gegeven omstandigheden had zij zich moeten onthouden van het aanschrijven van de wederverkopers van G&G", luidt het vonnis van de rechtbank.
Daarmee is de directie van Norma, dat de rechtszaak had aangespannen 'wegens onrechtmatig handelen van LBC', in het gelijk gesteld. Marketingmanager Michael van Rooij en operationeel manager Remco Pluijm hadden dat in een interview met Wonen360 in oktober vorig jaar ook aangegeven: "We zijn er 100% van overtuigd dat we niks verkeerd doen".


Marketingmanager Michael van Rooij met operationeel manager Remco Pluijm op een van de bedden uit de Norma Hotel Chique-collectie.

In het voorjaar van 2022 ontstond tussen de twee bedrijven het geschil. De nieuwe collectie van Norma, de Norma Hotel Chique collectie, zou erg veel op de Serta-collectie van LBC lijken. In juni vorig jaar bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant aan LBC dat het foto’s en video-opnamen (door de deurwaarder) mocht maken van alle zaken die (mogelijk) behoren tot de 'Norma Hotel Chique' collectie. Op 7 juli 2022 werden de foto- en videobeelden gemaakt van de in de showroom van G&G uitgestalde zaken behorende tot de 'Norma Hotel Chique' collectie, waarvan proces-verbaal is opgemaakt.

In een brief van 11 juli 2022 sommeerde LBC de directie van Sleepworld Helmond B.V., een wederverkoper van G&G, om iedere inbreuk op haar auteursrecht per direct te staken en een onthoudingsverklaring te ondertekenen. Op 8 september 2022 kreeg ook V.O.F. Dreambedden te Rotterdam zo'n brief van LBC.
Op 30 september 2022 sommeerde G&G op haar beurt LBC om de onrechtmatige concurrentie te staken en gestaakt te houden. Aan deze sommatie gaf LBC geen gevolg, waarna G&G naar de rechter stapte.

Creatieve keuzes
De rechtbank heeft nu geconcludeerd dat de Serta-collectie geen auteursrechtelijk beschermd werk is. "Weliswaar kan niet worden ontkend dat LBC bij de totstandkoming van de Serta-collectie eigen c.q. persoonlijke en creatieve keuzes heeft gemaakt, maar deze keuzes hebben te weinig onderscheidend vermogen ten opzichte van de keuzes die andere aanbieders als G&G bij de ontwikkeling van hun collectie(s) hebben gemaakt. Gelet op het vormgevingserfgoed ontbeert de Serta-collectie een eigen, oorspronkelijk karakter. Daarnaast kan niet gezegd worden dat de Serta-collectie het persoonlijk stempel van de maker draagt. De door LBC gehanteerde werkwijze is in de beddenbranche niet ongebruikelijk, zodat het monopoliseren daarvan te ver gaat. (...)
Dat sprake is van nieuwe ontwerpen is onvoldoende gesteld of gebleken. Hooguit kan worden gesproken van samenstellen of (door)ontwikkelen van de bestaande collectie, zowel qua techniek als vormgeving aan de laatste mode. (....) Een eigen, oorspronkelijk karakter kan niet worden vastgesteld."

Auteursrechtelijk beschermd werk
Ten aanzien van de wijze waarop LBC de Serta-collectie presenteert – het zogenaamde point-of-sale systeem (shop-in-shop concept) – overweegt de rechtbank dat dit systeem wel voldoet aan de werktoets en dus een auteursrechtelijk beschermd werk is. Datzelfde geldt voor de point-of-sale van G&G.
"G&G hanteert een point-of-sale in het zwart met de naam van de productlijn ('Hotel Chique') in gouden letters. In helderrood wordt daarnaast in een vierkant het logo weergegeven van Norma. Norma werkt altijd met een zogenaamde kooi of nis, waarin de boxspring wordt gepresenteerd, terwijl LBC meer verschillende variaties hanteert. LBC maakt ook gebruik van een zwarte achtergrond maar dan met een slogan in witte letters, zoals 'Tailor made comfort and luxury'. Daarboven staat het logo van Serta, eveneens in het wit, met een cirkel om de belettering. LBC maakt geen gebruik van een kooi of nis en het lettertype, evenals het gebruik van hoofdletters, wijkt af van het lettertype van Norma.

Wanneer men de logo’s naast elkaar ziet, valt bij het logo van Serta het oog vooral op de strakke witte letters van de naam SERTA en de cirkel er omheen. Bij het logo van Norma springen de goudkleurige letters van CHIQUE en het rode vierkant met de naam NORMA eruit. Van een overeenstemmende indruk is naar het oordeel van de rechtbank dan ook geen sprake. Dat beide logo’s een zwarte achtergrond hebben maakt dat niet anders. Nu de point-of-sale van G&G visueel gezien een ander totaalindruk heeft dan die van LBC, kan naar het oordeel van de rechtbank niet geoordeeld worden dat G&G op dit punt inbreuk maakt op het auteursrecht van LBC", concludeert de rechtbank.

Slaafse nabootsing
Vervolgens is de vraag of G&G zich met de Norma-collectie schuldig maakt aan slaafse nabootsing ten opzichte van de Serta-collectie. Ook die vraag beantwoordt de rechtbank ontkennend.

LBC moet nu als de (grotendeels) in het ongelijk gestelde partij in de proceskosten worden veroordeeld, totaal € 2.849,43. Verder mag LBC zich publiekelijk niet meer uitlaten over G&G, de Norma-collectie en/of andere collecties van G&G, op een wijze die G&G schade berokkent, op straffe van een dwangsom van € 2.500,00 per overtreding, met een maximum tot € 250.000,00, voor het geval LBC verzaakt in de naleving van dit verbod. Ook mag LBC de wederverkopers en/of andere relaties van G&G niet benaderen over de Norma-collectie en/of andere collecties van G&G, op straffe van een dwangsom van € 2.500,00 per overtreding, met een maximum tot € 250.000,00, voor het geval LBC verzaakt in de naleving van dit verbod.
LBC wordt tot slot veroordeeld tot vergoeding van de geleden schade van G&G als gevolg van het onrechtmatig handelen van LBC. Hoe hoog die uitkomt, is (nog) niet bekend.

Lees hier het complete vonnis.

Lees ook:
"Zeer verheugd met de uitspraak,
ook al was het geen verrassing"


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.