Studio VOUW op Lowlands: 'Poëzie en AI komen samen tijdens festival'

Tijdens de aankomende editie van Lowlands Festival, op 18, 19 en 20 augustus in Biddinghuizen, presenteert ontwerpstudio VOUW de eerste versie van de POEM BOOTH, als onderdeel van het literaire programma. De POEM BOOTH is een AI gedichtenmachine; op basis van een ter plekke gemaakte foto ontwikkelt de techniek in ‘no time’ een prachtig gedicht, inspelend op wat de foto laat zien.



Door reacties als ‘Ik wil dit voor thuis’, ‘Ik ben verslaafd’ en ‘Is dit met Chat gpt?’ tijdens de pre-test zijn de makers benieuwd hoe de festivalgangers gaan reageren. Na Lowlands gaan de bedenkers en makers de POEM BOOTH verder ontwikkelen. Voor deze versie vroegen ze Maarten Inghels, voormalig stadsdichter van Antwerpen, om hen te helpen. Hierna worden meer dichters bij het project betrokken, en ook gaan ze het project naar andere talen uitbreiden. Om ook met deze slowtech innovatie menselijke waarden met technologie te versterken.

Wat zou er gebeuren als we een product maken dat foto’s omzet in gedichten? Met die vraag ging Justus Bruns, medeoprichter van de ontwerpstudio VOUW, afgelopen februari de eerste Amsterdamse AI Hackathon in. Samen met programmeur Hugo Visser ontwikkelde hij een eerste prototype in minder dan 24 uur. Ze werden hiervoor beloond. Uit handen van Damian Bradfield, mede oprichter van Wetransfer, kregen ze een prijs voor de meest kunstzinnige uitvoering.

Menselijke waarden met technologie versterken Het team van ontwerpstudio VOUW vroeg na de hackathon aan Maarten Inghels, voormalig stadsdichter van Antwerpen, de gedichten te verbeteren door middel van zijn oeuvre en zijn kennis van het dichten. Voor de dichter-schrijver is het vooral een onderzoek naar het spanningsveld tussen de robotdichter en de menselijke dichter. VOUW ziet de Poem Booth als een manier om de Nederlandse literatuur in het algemeen en de dichtkunst in het bijzonder dichter bij de mensen te brengen. In hun werk bij VOUW staat Slowtech centraal: de menselijke waarden met technologie versterken. Bruns: “We onderzoeken hoe we technologie kunnen gebruiken voor een socialere en mooiere toekomst, in plaats dat het enkel gebruikt wordt voor efficiëntie en doelmatigheid.”

Studio VOUW
VOUW is een in Amsterdam gevestigd ontwerpbureau, werkzaam op het kruispunt van ontwerp en technologie. Opgericht in 2017 door Mingus Vogel en Justus Bruns, vanuit de overtuiging dat technologie niet enkel gaat over efficiëntie en productiviteit. VOUW pioniert op het gebied van Slowtech; technologie die in dienst staat van menselijke waarden, en de menselijke autonomie vergroot. Waarbij de mens de technologie controleert – en niet andersom.

Hun doorbraak was in 2017 met de City Gazing, een kunstwerk ontworpen voor het Amsterdam Light Festival. City Gazing is een lichtinstallatie die de voetafdruk van de stad vanuit de ruimte toont. Sindsdien zijn varianten van dit werk geproduceerd voor onder andere Kuala Lumpur, Singapore, Dubai, Doha en Beijing. Ook de Bloomlight, uit 2021, heeft internationale erkenning, met onder andere Fast Company die het werk onthaalde als één van de grote urban innovations. De Bloomlight is een bewegende bloemvormige lantaarnpaal, die voorbijgangers groet met haar openvouwende, lichtgevende bloembladeren. De Chairwave, het prototype is ontwikkeld in 2019, is een van hun andere dierbare projecten, en brengt mensen op een bijzondere manier samen. Hun antwoord op de in rap tempo toenemende eenzaamheid onder mensen.

Meer informatie:
Studio VOUW
Bornhout 8
Unit / Loods 39
1046 BE Amsterdam
contact@vouw.com
www.vouw.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.