Wat spreek je af en hoe regel je de rechten van hetgeen wat je ontwerpt? Je kan natuurlijk zelf iets ontwerpen, ontwikkelen, de marketing doen en uiteindelijk zelf verkopen en alles in eigen hand te houden. Andere ontwerpers kiezen er voor om het onder te brengen bij een label zodat je gebruik kan maken van de expertise van het ontwikkelen, maar ook bijvoorbeeld de marketing en de verkoopkanalen.
De Interieur Club is in gesprek gegaan met ontwerpers Kees Dekkers (No Waste Chair), Joerie Gennisse (Devoonsounds) en Elise Luttik om te kijken hoe zij dat geregeld hebben. En natuurlijk met Mark Timo die ook tekst en uitleg geeft over zijn vloerkledencollectie.
Kees Dekkers - No Waste Chair
"Na twee studies, werktuigbouwkunde en de horeca opleiding, ben ik een tijdje gaan werken bij een evenementenlocatie in Zutphen. De locatie werd verbouwd en toen kwam ik in aanraking met het maken van meubels. Zoals bijvoorbeeld de bar en de tafels. Toen dacht ik: dit is fascinerend dat je gewoon dingen kan maken. Door deze ervaring ben ik het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam gaan doen. Ik kon gewoon alles gaan maken wat ik bedacht. De hele dag met mijn handen bezig zijn en ik leerde ontwerpen en alles over materialen. Het was direct liefde op het eerste gezicht! De passie die ik hiervoor had was wat ik gemist had bij mijn vorige twee studies."
Welke interieurproducten heb je ontworpen?
"Ik heb best een commerciële instelling. Ik ging altijd met een andere mindset dan mijn klasgenoten de ontwerpfase in. Ik wilde net als iedereen iets moois maken maar ik wil ook een ontwerp maken dat ik later echt kon verkopen. Mijn vader is lichtontwerper en hebben samen lampen gemaakt waar ik ook aardig wat van verkocht heb. Mijn afstudeerproject was de No Waste Chair. Waar ik mij nu helemaal op focus."
Hoe lang duurt het proces van ontwerpen?
"Aan de No Waste Chair heb ik zo'n 7 a 8 maanden gewerkt. Voor de stoel heb ik veel tijd gestoken in het onderzoek, ik wilde iets doen met het recyclen van materialen. Ik vond dit een interessant proces. Ik dacht; hoe kan ik nou echt het verschil maken. Tijdens het onderzoek bedacht ik: al het afval wat we recyclen is al een keer met een gedachte ontworpen en gemaakt. Waarom gebruik ik de esthetiek en de schoonheid van deze producten niet in mijn ontwerp? Het idee was toen om een soort omhulsel of container te maken die ik kon vullen met afval."
"Mijn eerste stoel heb ik gevuld met de houtkrullen die overbleven van allerlei stagebedrijven. Daarna ben ik overal gaan zoeken naar afval. Ik ben afgestudeerd met 5 stoelen met onder andere afval uit het Oosterpark in Amsterdam, Corona afval en afval van het Hout- en Meubileringscollege."
"Bij de stoel met de afval van mijn school viel bij mij het kwartje: als ze op school dit willen dan willen misschien wel meer bedrijven een stoel hebben met afval. Dan ontstaat er meer bewustwording in het bedrijf. Na mijn afstuderen is er veel op mijn pad gekomen. Koningin Máxima kwam bij de opening van het mbo school jaar en die was enorm enthousiast en kocht direct twee stoelen! Een week later stond ik bij het paleis om de stoelen af te leveren. Dit voelde totaal bizar!"
"Ik ben daarna meegevraagd door curator Nicole Uniquole voor Masterly Milaan tijdens Milaan Design Week. Daarna is het echt gaan lopen. Ik heb toen een grote investering moeten doen. Het is complex om de stoelen te maken, zeker het lijmproces en het buigen van het materiaal. Ik heb een bedrijf gevonden die dat kon maken maar toen moest ik wel direct 100 stoelen afnemen. Daarvoor heb ik een lening moeten afsluiten. Hier heb ik geen seconde spijt van gehad!"
"Toen ik in Milaan stond bij Masterly kwam iemand van het Italiaanse kledingmerk Colmar om te kijken naar nieuw talent. Ik heb toen een heel goed gesprek gehad en in 5 minuten hebben we een deal gemaakt. Met als resultaat dat ik dit jaar mijn stoelen bij Colmar stonden tijdens Milaan Design Week!"
Hoe verkoop je je producten?
"Ik doe de verkoop zelf. Ik steek veel tijd in netwerken en heb veel samenwerkingen. Ik ben op zoek naar bedrijven die graag hun duurzaamheidsverhaal willen vertellen. Door mijn stoel kunnen ze het visueler maken en werknemers inspireren om elke dag duurzaam te werken en keuzes te maken. Veel bedrijven gebruiken de No Waste Chair als een gespreksonderwerp bijvoorbeeld in de lobby waar je iedere dag langs loopt. Het roept echt een interne activatie op bij medewerkers. Ik werk verder met een marketingbedrijf en ik verhuur de stoelen ook bijvoorbeeld voor evenementen of festivals."
Wat spreek je zakelijk precies af?
"Gaandeweg ben ik erachter gekomen dat je veel moet afspreken. Je maakt contractuele afspraken. Bij een samenwerking moet je goed afstemmen welk gezamenlijk verhaal je wil vertellen. Maar ook bijvoorbeeld wat en hoe vaak er iets gedeeld gaat worden op social media."
"En natuurlijk maak je ook afspraken over geld. Bijvoorbeeld bij het kledingmerk Colmar heb ik een vast bedrag voor de stoelen afgesproken. Maar ook een dagfee voor de tijd dat ik tijdens Milaan Design Week er moest zijn maar ook bijvoorbeeld hotelovernachtingen. Van iedere samenwerking leer je heel veel. Volgende keer zou ik bijvoorbeeld duidelijkere afspraken maken over wanneer het afval van het bedrijf aangeleverd moet worden. Ik kreeg 2 weken voor Milaan Design Week 5 pallets met jassen en moest toen dag en nacht doorwerken om het op tijd af te krijgen. Ik heb er geen spijt van gehad maar was wel handiger geweest om het eerder te hebben."
"Gaandeweg in het proces moet er ook ruimte zijn flexibiliteit omdat afspraken kunnen veranderen. Een samenwerking moet goed voelen, er moet waardering en respect zijn. Zorg dat je mensen met ervaring om je heen verzameld. Ik heb ook geleerd veel mensen met ervaring het leuk vinden je op weg te helpen."
Lees hier de overige interviews met Joerie Gennisse, Elise Luttik en Mark Timo.