Succesvolle Leolux-designs: tijdgeest ver voorbij

Tientallen jaren geleden werden ze voor Leolux ontworpen door een nieuwe generatie designers en ze bleken ongekend succesvol. De Bora Bora-bank is met een historie van 40 jaar de koploper, maar ook de fauteuils Papageno (30) en Volare (25) kun je gerust klassiekers noemen: ooit begonnen als spiegel van de tijd, zijn ze inmiddels de trends al lang voorbij.Bora Bora (40)
De Bora Bora bankenserie van Antwerpenaar Axel Enthoven werd begin van de jaren 80 gemaakt door Leolux. De reeks lichtgewicht modellen kenmerkt zich door slanke lijnen en een hoog comfort. Er verschenen talloze afgeleiden, varianten met hogere of zelfs verstelbare ruggen, maar de originele Bora Bora bleef al die tijd behouden voor de fijnproevers. Deze elegante vorm van zitten, met een verende rug, een open (licht doorlatende) voorzijde en geïntegreerde armkussens, veroverde al snel de woonkamers in Nederland en België.

Papageno (30)
In 1993 verscheen Papageno ten tonele. Dit ontwerp van Jan Armgardt (D) werd gepresenteerd als een model met een vette knipoog naar de design-dogma’s van die tijd. Met de balletschoentjes aan de voorzijde en een grote vissenstaart aan de achterzijde, zette Leolux zich venijnig af tegen de heersende norm van eenvormigheid en humorloos design in zwart leer en glimmend chroom. Papageno was anders, kleurrijk en uitdagend.

Volare (25)
Veel rechtlijniger dan de fauteuil Papageno is de fauteuil Volare, die Jan Armgardt een kwart eeuw geleden, in 1998, voor Leolux tekende. Hij liet zich daarbij inspireren door de draadfauteuils uit het begin van de vorige eeuw. Volare kreeg een onderstel dat prettig veert, een dik zitkussen en een hoofdsteuntje, drie elementen die in grote mate bijdragen aan het hoge comfort van de fauteuil. Naast het draad-frame, appelleren vooral de door-gestikte kussens aan het retro-gevoel van Volare.

Nieuwe classics komen eraan
Leolux brengt jaarlijks nieuwe modellen voor de toekomst. Maar het familiebedrijf koestert ook zijn klassiekers. Pallone, de iconische fauteuil uit 1989, viert volgend jaar zijn 35-jarig bestaan, terwijl Tango in 2024 (net als de Bora-reeks nu) 40 jaar deel uitmaakt van het Leoluxassortiment.

Meer informatie:
Leolux
www.leolux.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.