Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Designlabel t.e. wordt voorgezet onder leiding van Wendy Gooren

Designuitgever Thomas Eyck (59) overleden

Thomas Eyck (59) is dinsdag overleden. Zijn familie heeft dat bekendgemaakt. Bij de designuitgever werd in januari longkanker geconstateerd. Hij was volgens ingewijden de belangrijkste uitgever van hedendaagse vormgevingsproducten van Nederland, uiteenlopend van vazen, tassen, meubels tot lampen.



In 2007 richtte hij designlabel t.e. op. Daarmee bracht hij meer dan tweehonderd producten van zo’n twintig verschillende ontwerpers op de markt, die alle met ambachtelijke technieken als tin gieten, vlaskaarden en rietvlechten tot stand kwamen.

NRC had een maand geleden een interview met hem. Eyck vertelde dat zijn 238e en laatste product van t.e. een fraai gestileerde urn met deksel gemaakt van een Indiase natuursteen was, ontworpen door vormgever Aldo Bakker. Het eerste van de tien genummerde exemplaren van de urn was voor hemzelf bestemd, zei Eyck eind mei in dat vraaggesprek met NRC. Hij hield van bijzonder vormgegeven dingen om zich heen, ook op het laatst, zei hij toen. "Dat pretje gun ik mezelf."

Thomas Eyck was als ondernemer een laatbloeier. Na een studie kunstgeschiedenis werkte hij eerst als meubelverkoper en daarna als productontwikkelaar bij Koninklijke Tichelaar in Makkum, het ambachtelijke keramiekbedrijf. Ook was hij heel even actief in het bedrijf van zijn vader, een groothandel in verf, toen het familiebedrijf net was verkocht. "Op een beurs in Kortrijk zag ik een prachtige kast van Maarten van Severen. Toen wist ik het: die stomme potten verf… Design, dát is wat ik wil", zei hij 13 jaar geleden in een interview met Zout Magazine.

Eyck laat een echtgenote achter. Zijn Designlabel t.e. wordt voorgezet onder leiding van Wendy Gooren, jarenlang de assistent van Eyck, weet NRC te melden.

Donderdagmiddag 6 juli stuurde Wendy het volgende bericht:

Handschrift
Eyck publiceerde en distribueerde karakteristieke en exclusieve eigentijdse designproducten. Hij koos de ontwerpers waarmee hij samenwerkte op basis van hun handschrift: "Ik geloof dat de combinatie van design en materiaal en een zorgvuldig proces van productontwikkeling van het eerste idee tot de finishing touch heel belangrijk zijn."

De voortdurende zoektocht naar te ontdekken materialen heeft tot dusver geleid tot collecties in en onder meer in tin, vlas en borosilicaatglas. Thomas Eyck zei daarover: "Het vinden van het juiste materiaal en ambachtslieden en producenten die daarmee kunnen werken is net zo belangrijk als de ontwerpers waarmee ik werk."

De redactie van Wonen360 condoleert zijn familie, vrienden en collega's en wenst de nabestaanden alle sterkte toe met dit verlies.