Naar aanleiding van een fatale flatbrand in Arnhem (2021) heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzocht hoe het ervoor staat met de brandveiligheid in Nederlandse woningen. Een van de conclusies die werd getrokken is dat er te weinig aandacht is voor brandveilige meubels en matrassen. En dat terwijl er meer dan 60.000 claims voor woningbranden per jaar zijn, waarvan tientallen fatale.
Bedden- en matrassenproducent Bedaffair heeft de aanbevelingen gelezen en deelt graag haar mening over de kwestie. 'Natuurlijke materialen in bedden, matrassen en meubels zijn letterlijk levensreddend', stelt het bedrijf uit Heemstede. Deze stelling wordt hieronder nader toegelicht.
Arend Vaders, mede-eigenaar Bedaffair. Foto's: © Marc Dorleijn.
Blauwzuurgas
In alle huishoudens zijn allerlei soorten plastics aanwezig. Denk aan meubels, matrassen, gordijnen, tapijten, speelgoed en isolatie. Bedaffair geeft aan dat maar weinig mensen het gevaar van cyanide (blauwzuurgas) kennen bij een brand. "Cyanide ontstaat bij verbranding van ‘plastic’ materialen. Mensen zullen bij een brand als eerste stikken door cyanide, niet direct door de vlammen. In de jaren ‘70 hadden mensen nog ongeveer een half uur om uit een brandend perceel te ontsnappen. Tegenwoordig is dit 3 minuten. En dat komt door de vele plastics in onze huizen en kantoren."
Wel of geen regelgeving?
Maar de vraag is nu of er regelgeving rondom de brandveiligheid van meubels en matrassen moet komen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid vindt van wel. Bij Bedaffair vinden ze dat de bal bij de producenten ligt. Volgens hen moet er gefocust worden op het gebruik van materialen die geen gifgassen uitstoten en brandveilig zijn.
"Men zou naar het ontwerp moeten kijken, het materiaalgebruik. Pas daar wet- en regelgeving op toe. Dat is een effectieve langetermijnsoplossing. Indien producenten verantwoordelijkheid nemen en vanaf ontwerp meubels en matrassen maken die brandveilig én gifgasvrij zijn door het juiste materiaalgebruik, hoeft er geen wet- en regelgeving te komen.
Natuurlijke materialen
Vandaar dat Bedaffair pleit voor het gebruik van natuurlijke materialen. "Bedden en matrassen van natuurlijke materialen zijn brandveilig, dat is officieel bevestigd in de brandtest. Wol bijvoorbeeld, is van nature brandwerend en biedt op een zeer hoog niveau brandveiligheid. Wol kan niet smelten, en het druppelt of kleeft niet aan de huid waardoor het levens redt en geen brandwonden geeft.
Ander dan polyester, dat in de huid smelt en ernstige brandwonden veroorzaakt, denk aan de nieuwjaarsbrand in Volendam waarbij velen plastic kleding aanhadden. Tevens zijn veel matrashoezen en meubelstoffen voor banken en boxsprings worden van polyester gemaakt."
Waarom wol brandwerend?
Dat wol brandwerend is, komt door haar natuurlijk hoge gehalte aan stikstof en water. Een omgeving heeft zuurstof nodig om te kunnen branden, door de stikstof in wol wordt de vlam gedoofd. Wol kun je aansteken, maar het zal direct smeulen voor slechts een korte tijd.
"Daarnaast zorgt de structuur van de celmembranen voor een isolerende laag dat het verspreiden van de vlam verhindert. Dit betekent weer dat wol minder rook noch toxische gassen ontwikkelt zoals synthetische materialen als polyester en polyurethaan.
Ook komen er geen gifgassen uit bedden en matrassen van natuurlijke materialen, de gebruikers zullen nooit stikken door gassen uit hun bed of matras. Een felle ontbranding is er dus ook in zijn geheel niet, immers er zijn geen gifgassen die een chemische reactie veroorzaken en de vlammen opstuwen."
Bedaffair-boxsprings branden niet
Bij Bedaffair houden ze rekening met de gezondheid en ergonomisch ligcomfort van haar klanten, circulariteit van het product en gebruik van materialen die geen schade berokkenen. "Bij een officiële brandtest bij Stork in Zweden, vanwege export naar de USA, waar brandveiligheid een importeis is, bleken Bedaffair-boxsprings niet te branden. Er was een kleine schroeiplek en dit doofde nadat de vlam werd uitgezet. In principe gaat het om het optimaliseren van het slaapcomfort en tegelijkertijd om milieu- en brandveilige prestaties.
Al vanaf het ontwerp onderzoeken wij de effecten van diverse materialen op het slaapcomfort. Het plastic polyurethaan valt dan al direct af in slaapcomfort prestaties. Het werkt als een spons in een matras. Mensen drijven hun bed uit als ze slapen op synthetische matrassen. Door gebruik te maken van 100% natuurlijke materialen in onze bedden en matrassen, zonder concessies te werken en zonder schuimen, blijken we niet alleen meer comfort te kunnen geven, maar ze blijken zelfs volledig brandveilig te zijn. Een letterlijk duurzame oplossing", besluit fabrikant Bedaffair.
Meer informatie:
Bedaffair
Cruquiusweg 27A
2102 LS Heemstede
023 303 6897
info@bedaffair.nl
www.bedaffair.nl