'Herstel woningmarkt zet door en stijging huizenprijzen aanstaande'

De woningmarkt blijft zich herstellen, zoals al te zien was in het eerste kwartaal van dit jaar, en deze trend heeft zich voortgezet in het tweede kwartaal. Dat blijkt uit de cijfers over het tweede kwartaal van Ingage Franchise, het moederbedrijf van de hypotheekadviesketens De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek en Hypokeur met meer dan 260 vestigingen in het hele land.

Zowel starters als doorstromers (mensen die een volgende koopwoning kopen) laten een stijging zien van meer dan 10% in het aantal hypotheekaanvragen ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. De groei is het grootst in de drie Randstadprovincies. Het aantal nieuwbouwhypotheken blijft min of meer gelijk, ofschoon het niet doorgaan van de bouw achteraf alsnog tot een kink in de kabel kan leiden.


Vrijstaande villa in Doetinchem. Foto: Funda.

Hoewel er nog steeds zorgen zijn over een mogelijke recessie en dalende huizenprijzen, blijft de woningmarkt stabiel vanwege een beperkt aanbod van woningen en een grote vraag naar woonruimte. Bovendien dragen de gedaalde energieprijzen, stabiele hypotheekrente, loonstijgingen en lage werkloosheid bij aan deze situatie. Daarnaast lijken de overheidsmaatregelen op de verhuurmarkt positief uit te pakken voor koopstarters, omdat er meer woningen beschikbaar zijn en er minder concurrentie is bij het bieden op een woning. Doorstromers profiteren van de meeneemhypotheek, waarmee ze de lage rente van hun huidige hypotheek kunnen behouden bij de aankoop van een nieuwe woning.

Het is belangrijk om niet te veel te focussen op het vergelijken van het huidige aantal woningverkopen en hypotheekaanvragen met dat van vorig jaar, omdat de jaren 2020-2022 ongewoon waren. De extreem lage rente en de snelle stijging van de hypotheekrente vorig jaar stimuleerden zowel de hypotheek- als de woningmarkt. Het is daarom meer realistisch om de cijfers te vergelijken met de periode van 2017-2019. In vergelijking met die jaren blijft de groei van de hypotheekmarkt in verband met woningverkopen in het eerste halfjaar van 2023 tot nu toe ongeveer 15% achter.Stijging huizenprijzen aanstaande
Het lijkt erop dat er een stijging van de huizenprijzen op komst is. Het CBS heeft onlangs gerapporteerd over de ontwikkeling van de huizenprijzen in mei. Ten opzichte van april bleef de prijsindex voor bestaande koopwoningen in mei vrijwel gelijk (een lichte daling van 0,1%). Het is belangrijk om te bedenken dat de cijfers van het CBS, die gebaseerd zijn op inschrijvingen in het Kadaster na notariële passering, doorgaans drie maanden achterlopen op de cijfers van HDN (hypotheekaanvragen). Op basis hiervan lijkt er een duidelijke trend zichtbaar te worden.De gemiddelde hypotheeksom voor woningkopers is na een daling gedurende een groot deel van 2022 inmiddels weer met ongeveer 8% gestegen ten opzichte van november 2022. Bij starters bedraagt de gemiddelde hoofdsom in juni €323.000, terwijl deze bij doorstromers €341.000 is. Deze stijgende trend duurt inmiddels al zeven maanden en is gelijk voor zowel starters als doorstromers. Binnen de groep doorstromers kan er onderscheid gemaakt worden tussen doorstromers met en zonder meeneemhypotheek. Door de lage rente is de leencapaciteit gemiddeld €45.000 tot €55.000 hoger voor kopers die gebruik kunnen maken van een meeneemhypotheek in vergelijking met kopers die deze mogelijkheid niet hebben.

Als we de verdeling van de huizenprijzen vergelijken tussen november en juni, zien we een knik rond de €350.000 tot €400.000. Onder dit prijsniveau is er een afname, terwijl er boven dit niveau een stijging te zien is. Deze cijfers over het herstel van de woningmarkt lijken ondersteund te worden door de ervaring van makelaars, die in bepaalde gebieden (zoals Amsterdam) bijvoorbeeld weer vaker te maken hebben met biedingen boven de vraagprijs.

Lees hier het complete artikel.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.