Beddenbranche Marktmonitor 2023:

Zo verminder of voorkom je snurken

Hoe vervelend is dat. 's Nachts wakker liggen door het gesnurk van je partner. In dit artikel belichten we snurken. Wat zijn de mogelijke oorzaken van snurken en hoe kun je het snurken verminderen of voorkomen?


Anti-snurkkussen van Better Nights. Foto ter illustratie.

Oorzaken
Snurken kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, waaronder:

Anatomische factoren
Sommige mensen hebben van nature een smallere luchtweg of afwijkingen in de anatomie van de neus, keel of mond. Deze anatomische kenmerken kunnen leiden tot snurken.

Overgewicht
Overgewicht kan bijdragen aan snurken, omdat overtollig vetweefsel in de nek de luchtwegen kan vernauwen en de ademhaling tijdens het slapen kan belemmeren.

Slapen op de rug
Slapen op de rug kan het snurken verergeren, omdat de tong en het zachte weefsel in de keel naar achteren kunnen zakken en de luchtweg kunnen blokkeren.

Alcohol en medicatie
Het gebruik van alcohol of bepaalde medicijnen, met name slaapmiddelen en spierverslappers, kunnen de spieren in de keel ontspannen en het snurken verergeren.

Roken
Roken kan ontstekingen en zwellingen in de luchtwegen veroorzaken, wat de luchtstroom belemmert en snurken kan veroorzaken.

Allergieën en sinusproblemen
Allergieën, verstopte neus en sinusproblemen kunnen de ademhaling bemoeilijken en snurken veroorzaken.

Veroudering
Naarmate mensen ouder worden, kan het spierweefsel in de keel verslappen, wat snurken kan veroorzaken of verergeren.

Snurken kan overigens ook een symptoom zijn van slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en weer begint tijdens de slaap.

Wat er tegen te doen?
Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om het snurken tijdens het slapen te verminderen of te voorkomen. Je kunt de volgende maatregelen nemen

Gewichtsbeheersing
Als je overgewicht hebt, kan afvallen helpen om het snurken te verminderen, omdat dit de druk op de luchtwegen vermindert.

Slaaphouding
Probeer op je zij te slapen in plaats van op je rug. Een zijligging helpt de tong en het zachte weefsel in de keel op hun plaats te houden en voorkomt dat ze de luchtweg blokkeren.

Vermijd alcohol en slaapmiddelen
Alcohol en bepaalde medicijnen, zoals slaapmiddelen en spierverslappers, kunnen de spieren in de keel verslappen en snurken veroorzaken of verergeren. Het is het beste om deze middelen te vermijden, vooral vlak voor het slapengaan.

Stoppen met roken
Roken kan ontstekingen en zwellingen in de luchtwegen veroorzaken, wat het snurken kan verergeren. Stoppen met roken kan helpen om de luchtwegen gezonder te maken en het snurken te verminderen.

Behandeling van allergieën en verstopte neus
Als allergieën of een verstopte neus bijdragen aan het snurken, probeer dan allergiebehandelingen, neussprays of andere geschikte remedies om de luchtwegen vrij te houden.

Gebruik van luchtbevochtigers
Droge lucht kan het snurken verergeren. Het gebruik van een luchtbevochtiger in de slaapkamer kan helpen om de luchtvochtigheid te verhogen en het snurken te verminderen.

Regelmatige lichaamsbeweging
Regelmatig sporten kan de spiertonus verbeteren, inclusief de spieren in de keel. Dit kan helpen om het snurken te verminderen.

De effectiviteit van de verschillende maatregelen kan variëren afhankelijk van de individuele oorzaken van het snurken.

Hulpmiddelen en apparaten tegen snurken
Er zijn verschillende hulpmiddelen en apparaten beschikbaar die kunnen helpen bij het verminderen van snurken. We noemen enkele veelvoorkomende opties.

Anti-snurk kussens
Deze kussens zijn ontworpen om de slaaphouding te verbeteren en de luchtwegen open te houden. Ze kunnen helpen om het snurken te verminderen, vooral als het snurken gerelateerd is aan het slapen op de rug.

Mandibulair repositie-apparaat (MRA)
Dit is een mondstuk dat lijkt op een bitje dat wordt gebruikt bij sporten. Het MRA houdt de onderkaak naar voren tijdens het slapen, waardoor de luchtwegen openblijven. Het kan effectief zijn bij snurken veroorzaakt door de obstructie van de luchtwegen.

Neusspreiders en neusstrips
Deze hulpmiddelen worden gebruikt om de neuspassages te vergroten en de luchtstroom te verbeteren. Ze kunnen nuttig zijn bij snurken als gevolg van een verstopte neus of problemen met de neusademhaling.

CPAP (Continuous Positive Airway Pressure)
Dit is een apparaat dat wordt gebruikt bij de behandeling van slaapapneu. Het blaast continu lucht in de luchtwegen via een masker dat over de neus of mond wordt gedragen. CPAP houdt de luchtwegen open en voorkomt het snurken en de ademstilstanden.

Tongstabilisator
Dit is een apparaat dat op de tong wordt geplaatst om deze naar voren te houden en te voorkomen dat deze de luchtweg blokkeert tijdens het slapen.

Ook hier geldt dat de effectiviteit van deze hulpmiddelen en apparaten kan variëren, afhankelijk van de specifieke oorzaak van het snurken. Het kan verstandig zijn om een arts te raadplegen voordat je een van deze opties probeert, zodat je de meest geschikte oplossing voor jouw situatie kunt vinden.

Anti-snurk kussen
Wat is een anti-snurk kussen precies? Een anti-snurk kussen is een speciaal ontworpen kussen dat is bedoeld om het snurken te verminderen of te voorkomen. Het kussen is zo ontworpen dat het de slaaphouding en de positie van de nek en het hoofd optimaliseert, wat kan helpen om de luchtwegen open te houden tijdens het slapen. Anti-snurk kussens zijn er in verschillende vormen en ontwerpen, maar ze hebben over het algemeen enkele gemeenschappelijke kenmerken. Hier zijn enkele eigenschappen van anti-snurk kussens:

Verhoogde ondersteuning voor de nek
Anti-snurk kussens hebben vaak een verhoogd gedeelte in het midden van het kussen dat de nek beter ondersteunt. Dit helpt om de luchtwegen open te houden en de ademhaling te vergemakkelijken.

Ergonomische vorm
Deze kussens hebben vaak een ergonomische vorm die is ontworpen om de natuurlijke kromming van de nek en het hoofd te volgen. Dit bevordert een juiste uitlijning van de wervelkolom en helpt om de luchtwegen vrij te houden.

Verschillende slaapposities
Sommige anti-snurk kussens zijn specifiek ontworpen voor zijligging, omdat slapen op de rug snurken kan verergeren. Deze kussens hebben vaak een uitsparing of een verhoogde rand aan de achterkant om de druk op de nek en de luchtwegen te verminderen.

Materiaal en comfort
Anti-snurk kussens zijn meestal gemaakt van zacht en ondersteunend materiaal, zoals traagschuim of latex, om een comfortabele slaapervaring te bieden.

Het idee achter anti-snurk kussens is om de positie van de nek en het hoofd aan te passen om de luchtwegen open te houden en te voorkomen dat het zachte weefsel in de keel de ademhaling belemmert. Het kan de moeite waard zijn om verschillende soorten anti-snurk kussens uit te proberen om te bepalen welk type het meest comfortabel en effectief voor jou is.

Meer informatie:
Van Es Marketing Services
Willem de Clercqstraat 53
7604 AR Almelo
0546 45 66 62
info@marktdata.nl
www.marktdata.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.